Αναβιώνει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 60χρονης αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον, το πτώμα της οποίας εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2019 μέσα σε ένα γερμανικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κοντά στο Μάλεμε Χανίων.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο 28χρονος Γ.Π. ο οποίος λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό της σορού της 60χρονης προσήχθη ως κύριος ύποπτος και τελικά ομολόγησε στις αρχές – με φρικιαστικές λεπτομέρειες – ότι βίασε και σκότωσε την Ίτον ενώ στη συνέχεια υπέδειξε και το σπήλαιο όπου πέταξε το πτώμα.

Ο κατηγορούμενος βαρύνεται για δύο κακουργήματα: για βιασμό και για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Μέλη και των δύο οικογενειών στο δικαστήριο

Λίγο πριν από τις 9 το πρωί πέρασαν την πύλη του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου μέλη της οικογένειας της άτυχης βιολόγου, οι οποίοι σε δηλώσεις ζήτησαν από το δικαστήριο να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση και εκδήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους για τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης που έχουν δεχτεί όλο αυτό το διάστημα, απ’ όλους τους Έλληνες».

Από την πλευρά του κατηγορουμένου προσήλθε η μητέρα του, ο αδελφός του και η σύζυγος του.

Τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο είναι δρακόντεια. Οι αστυνομικοί ελέγχουν εξονυχιστικά όσους μπαίνουν στη δικαστική αίθουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο βρίσκονται δημοσιογράφοι και από ξένα ΜΜΕ.

«Θα αρνηθεί τον βιασμό»

Η κατηγορία του βιασμού στηρίχθηκε κυρίως στην ομολογία του 28χρονου Γ.Π. ο οποίος περιέγραψε, με γλαφυρότητα αλλά και με όλες τις φρικιαστικές λεπτομέρειες, κατά την κατάθεσή του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το cretapost.gr η κατηγορία φαίνεται ότι δεν στοιχειοθετείται από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου ο κατηγορούμενος θα αρνηθεί κατηγορηματικά την κατηγορία του βιασμού.

«Προέκυψε από την ομολογία του κατηγορουμένου. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν μπορεί να καταλήξει στον χρόνο θανάτου του θύματος ενώ παράλληλα υπάρχει μία σύγκρουση ανάμεσα στα εργαστηριακά αποτελέσματα ως προς τον βιασμό. Όλα αυτά θα αναλυθούν και θα φανούν στο δικαστήριο», σχολίασε σχετικά ο δικηγόρος υπεράσπισης Παντελής Ζέλιος.

Η ομολογία του κατηγορουμένου

Η ομολογία του 28χρονου Γ.Π. προκάλεσε σοκ σε όσους την άκουσαν ενώ περιλαμβάνεται μέσα στο βούλευμα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αυτή, ο 28χρονος κατηγορούμενος εντόπισε την 60χρονη να κάνει τζόκινγκ στο Κολυμπάρι Χανίων και την ακολούθησε. «Η έντονη επιθυμία του να συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ήταν η αρχή του τέλους για την Ήτον. Η πρώτη του κίνηση ήταν να την χτυπήσει με το αυτοκίνητό του.

«Την εμβόλισε με την αριστερή πλευρά του οχήματός του. Η γυναίκα έπεσε στα γόνατα και στη συνέχεια την εμβόλισε ξανά και την χτύπησε στο κεφάλι. Έπεσε στο έδαφος και το σώμα της μπήκε κάτω από το αυτοκίνητο. Πέρασε από πάνω της με το όχημα και την εγκλώβισε στους μπροστινούς τροχούς. Την είδε βαριά τραυματισμένη. Της είχε ακρωτηριάσει το αυτί. Βογκούσε και είχε τα μάτια της ανοιχτά» αναφέρει το βούλευμα.

Ήταν όμως αποφασισμένος να την εξαφανίσει. Την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ. Η γυναίκα ήταν ακόμα ζωντανή. Την μετέφερε σε άλλη περιοχή, σε σπήλαιο. Οι περιγραφές του πολλαπλού βιασμού της, σοκάρουν.

Ο φερόμενος βιαστής και δολοφόνος της άτυχης γυναίκας, την πέταξε από ύψος 7 μέτρων στο πολεμικό καταφύγιο. Ήταν αναίσθητη. Ο κατηγορούμενος πιθανολογείται ότι την στραγγάλισε και εκείνη πέθανε από ασφυξία.

«Ο κατηγορούμενος είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών του. Ο ισχυρισμός του ότι ασχολήθηκε με τη μαύρη μαγεία και τη σολωμονική και ότι η τελευταία τον ώθησε στις πράξεις, δημιουργεί μια εντύπωση περί της ύπαρξης κάποιας ψυχικής διαταραχής αλλά δεν είναι δυνατή στο να μην αντιλαμβάνεται τι κάνει. Οι κινήσεις του ήταν γρήγορες. Μεθοδικές» σημειώνεται στο βούλευμα.