Πτήση με Rafale, δηλαδή με το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία, πραγματοποίησε στη βάση Mont de Marsan της Γαλλίας ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Δεν επρόκειτο για πτήση ρουτίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν επρόκειτο για μία απλή πτήση ρουτίνας. Ο Αρχηγός ΓΕΑ δεν έδειξε απλώς ότι είναι μάχιμος αλλά πέρασε από… «ακτινογραφία» τα μαχητικά Rafale και διαπίστωσε στην πράξη τις τεράστιες δυνατότητές τους.

Συγκεκριμένα συμμετείχε σε ολοκληρωμένο σενάριο άσκησης με ζεύγος μαχητικών Rafale που περιελάμβανε dogfight (αερομαχία) ένας εναντίον ενός αλλά και σε χαμηλή πτήση για προσβολή στόχου στο έδαφος. Είχε δε την ευκαιρία να διαπιστώσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα οπλικά συστήματα του μαχητικού αεροσκάφους Rafale.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Τα πρώτα συμπεράσματα του Αρχηγού ΓΕΑ απ’ αυτό τον εξονυχιστικό έλεγχο των μαχητικών Rafale στην πράξη και εν δράσει είναι, σύμφωνα με πληροφορίες πως μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Γι’ αυτό άλλωστε τα Rafale θεωρούνται και αποκαλούνται «gamechangers».

Ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης επιβιβάστηκε συγκεκριμένα σε διθέσιο Rafale.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των Rafale (Dassault) όπου μάλιστα μπήκε και σε εξομοιωτή πτήσεων των Rafale.

Σημειώνεται πως ο κ.Μπλιούμης βρίσκεται από την Τρίτη έως την Παρασκευή 9 στην Αεροπορική Βάση του Mont-de-Marsan της Γαλλίας, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του, General Philippe Lavigne στο πλαίσιο της διεξαγωγής της αεροπορικής άσκησης «VOLFA 2020».

Επιπλέον, στη Γαλλία βρίσκονται και ελληνικά F-16 για να συμμετάσχουν στην άσκηση VOLFA και όπως είναι πρόδηλο ο Aρχηγός ΓΕΑ τους μετέφερε τα πρώτα του συμπεράσματα για το νέο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας.