Μετά το Oruc Reis, παιχνίδια και με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, φαίνεται πως ετοιμάζει η Τουρκία, αφού το πλοίο βγήκε από την κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο παραμένει ερωτηματικό ο επόμενος σταθμός του.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Barbaros που τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, αναχώρησε από την περιοχή αργά το βράδυ της Πέμπτης και κινήθηκε ανατολικά της Κύπρου.

Μάλιστα, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, βρισκόταν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine traffic, βόρεια της Κύπρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά, με ταχύτητα 9,1 κόμβων και χωρίς να τραβά καλώδια για τη διεξαγωγή ερευνών.

Δείτε που βρισκόταν το Barbaros στις 17:20 της Παρασκευής:

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις του πλοίου και με δεδομένο πως δεν υπάρχει -προς το παρόν- κάποια καινούρια Navtex που να δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες από το συγκεκριμένο πλοίο, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με την πορεία του.

Με την αποχώρησή του από την κυπριακή ΑΟΖ, η πρώτη υπόθεση το ήθελε να κατευθύνεται προς το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησε, ωστόσο δεν επαληθεύτηκε. Άλλη υπόθεση το ήθελε να κινείται προς την Αττάλεια, χωρίς όμως να δείχνει πως έχει έχει κατεύθυνση προς εκείνη την περιοχή, αλλά ούτε προς την Τουρκία γενικώς.

Έτσι, το μυστήριο εξακολουθεί να υφίσταται και με δεδομένες τις απρόβλεπτες κινήσεις των Τούρκων, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολουθούν στενά την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.