Την παραδοχή πως έχει διαφορές με τον Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην εσωκομματική κατάσταση, ωστόσο αποποιήθηκε την ιδιότητα του δελφίνου υποστηρίζοντας με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και αν χάσει τις εκλογές έχει μέλλον.

Έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές

«Το έχω πει πάρα πολλές φορές ότι με τον Αλέξη έχουμε μια σχέση που πάει πολύ μακριά, έχω διαφωνήσει πάρα πολλές φορές, πολλές φορές είχε δίκιο αυτός και πήγα πίσω εγώ, πολλές φορές είχα δίκιο εγώ και με άκουσε αυτός, πως θα το περιμένατε να είναι διαφορετικά;» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Kontra Channel και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσατε να περιμένατε ότι δύο άνθρωποι που περάσαμε αυτά που περάσαμε με μνημόνια και αυτό το άγχος το καλοκαίρι του 2015 και μετά βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο κι όχι μόνο εμείς, όλη η διαπραγματευτική ομάδα και πάρα πολύς κόσμος, σε αυτό θα μπορούσε να μην υπάρχουν διαφορές;».

«Αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε φορά που κάποια εφημερίδα ή κάποιο ραδιόφωνο έλεγε… θα πήγαινα στις Μπαχάμες για διακοπές. Δεν θα πήγαινα μόνο στην Πρέβεζα και την Κίμωλο που πήγα φέτος» σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την πληθώρα των δημοσιευμάτων για τις εσωκομματικές του συγκρούσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσακαλώτος αποστασιοποιήθηκε από τις ερμηνείες που αποδίδουν τη στάση του σε αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ωστόσο κάτι που μάλλον θα συζητηθεί καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί ξανά στις επόμενες εκλογές.

«Εγώ το έχω πει και το έχω πει πάρα πολλές φορές: ότι ο Αλέξης και να χάσει τις εκλογές νομίζω έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Νομίζω ότι έχει και τη δυνατότητα να το αντιστρέψει και να μην χαθούν οι εκλογές και να κερδίσουμε, γιατί όπως είπαμε πριν, αλλάζει το κλίμα».

Πρώτος μεταξύ ίσων

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολλά νέα παιδιά» προκειμένου να διαδεχθούν τον κ. Τσίπρα καθώς όπως τόνισε «νομίζω δεν θα κοιτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια δεκαετία με τον Αλέξη για έναν που είναι μεγαλύτερος από τον Αλέξη. Νομίζω θα κοιτάξει κάποιον στη γενιά του για να μην πω κάποιον πιο μικρό» και απέρριψε σενάρια για τον ίδιο ως διεκδικητή της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το έχω πει πολλές φορές. Δεν έχουμε δελφίνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρυψε ότι «εγώ θα ήθελα να είναι πιο δημοκρατικό το κόμμα, πιο συλλογικό. Το έχω πει, δεν το κρύβω αυτό το πράγμα, αλλά να μην χάσουμε το δάσος από το δέντρο. Σε σχέση με όλα τα κόμματα έχουμε συλλογικές λειτουργίες, ο Αλέξης πάρα πολλές φορές έχει πει από μόνος του ότι εγώ δεν θέλω αρχηγικό κόμμα, πάντα συγκαλεί και Κεντρικές Επιτροπές και Πολιτική Γραμματεία και Πολιτικό Συμβούλιο».

Απαντώντας, όμως, στις διαρροές για άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί μορφές «συμπροεδρίας», ο πρώην υπουργός δήλωσε πως «εντάξει, δεν συμπροεδρεύει, αλλά είναι primus inter pares, ο πρώτος μεταξύ ίσων και ακούει και έρχεται στις συνελεύσεις και ξοδεύει και πολλές ώρες».

Τα ίδια έλεγα και επί Αλαβάνου και επί Κωνσταντόπουλου

Ως προς τις ενστάσεις που κατά καιρούς έχει ο ίδιος διατυπώσει, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «μπορεί εγώ να παραπονιέμαι ότι θέλω πολύ πιο δημοκρατικό το κόμμα, πολύ πιο συλλογικό – αυτό 20 χρόνια το λέω δεν το λέω τώρα με τον Αλέξη – το έλεγα και με τον Αλαβάνο, το έλεγα και με τον Κωνσταντόπουλο, αλλά αυτά τα λέμε επειδή υπάρχει το πλαίσιο της Δημοκρατίας, της συνείδησης της συλλογικότητας και το θέλουμε να είναι καλύτερο», συνεχίζοντας πως «δεν είναι ότι αρχίζουμε από το μηδέν και θέλουμε να τα φτιάξουμε αυτά τα πράγματα».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για γεύματά του με επιχειρηματίες, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «πραγματικά τι έχει ακουστεί και τι έχει ειπωθεί! Το διαψεύδω. Δεν έχω κάνει αυτές τις συναντήσεις. Δεν νομίζω ότι έχω δει κανέναν επιχειρηματία, πόσο μάλλον για γεύμα».