Κατέληξε ένας από τους ηλικιωμένους που είχε μεταφερθεί από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 79χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο «εφιάλτης» του κοροναϊού στα γηροκομεία φαίνεται πως επιστρέφει, μετά  τα 41 κρούσματα να καταγράφονται στο τελευταίο περιστατικό, σε γηροκομείο που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Πρόκειται για μια ακόμα εστία της πανδημίας, που ανησυχεί τις Αρχές, ενώ γεννά ερωτήματα για την προστασία των ηλικιωμένων που ζουν σε αντίστοιχους χώρους, μετά και τα αντίστοιχα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, το Περιστέρι και το Μοσχάτο.

Από χθες το πρωί είχε  ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των ηλικιωμένων που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό σε νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Αττική.

Ειδικότερα, διακομίσθηκαν ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο».

Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, ένας από τους ηλικιωμένους, ένας 79χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό κατέληξε.

Τεράστια λάθη, μπαλάκι ευθυνών και μαύρες τρύπες

Την ίδια ώρα έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά για το πώς κρούσματα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ είχαν τον ιό εδώ και δύο εβδομάδες μπαινοέβγαιναν ανενόχλητα σε μία τέτοια δομή.

Μάλιστα ειδικοί και λοιμωξιολόγοι ανέφεραν σε τηλεοπτικές εκπομπές πως μία τέτοια έκρηξη κρουσμάτων στο γηροκομείο προδίδει την μη τήρηση των πρωτοκόλλων από τους εργαζόμενους.

Καθώς δεν επιτρέπονται επισκέπτες είναι σίγουρο ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους έφεραν τον ιό στο γηροκομείο. Κάποιοι που ενδεχομένως νόσησαν να το γνώριζαν ή ήταν ασυμπτωματικοί;

Μία μέρα πριν μάλιστα  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλούσε για τους ελέγχους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική σε διάστημα 21 ημερών.

Σε αυτό το διάστημα λοιπόν στις 101 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων καθώς και 20 παραβάσεις. 

Το πάθημα με τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, όπου τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, δεν τους έγινε μάθημα.

Και δυστυχώς δεν μιλάμε για ένα γηροκομείο, αλλά για έξι συνολικά πριν από αυτό στον Άγιο Παντελέημονα.

Μιλάμε για κρούσματα σε οίκους ευγηρίας  στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, στην «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Είναι απλά απαράδεκτο να μην τηρούνται τα πρωτόκολλα σε δομές που κατοικούν ευπαθείς ομάδες που ήδη από το πρώτο επιδημικό κύμα ελήφθησαν τόσα πολλά μέτρα για την προστασία τους.