Τρικυμία προκάλεσε στην πορεία του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff ο συναγερμός για 12 θετικά κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό του πλοίου. Τελικά αποδείχτηκε ότι κανένας δεν ήταν θετικός, με τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη.

Στις 6 το πρωί το πλοίο έφτασε στον Πειραιά και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ανέβηκε προκειμένου να διενεργήσει τεστ στα 12 μέλη του προσωπικού που είχαν αρχικά βγει θετικοί. Το πρωί βρήκε τους 922 επιβάτες «ομήρους» των αποτελεσμάτων των τεστ, καθώς δεν μπορούσαν να κατέβουν από το πλοίο μέχρι η εικόνα να ξεκαθαρίσει.

To πλοίο που έκοψε πρώτο το νήμα της κρουαζιέρας απέπλευσε από το Ηράκλειο την Κυριακή. Λίγο πριν τον απόπλου, 150 εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε rapid τεστ, με 12 να βρίσκονται θετικοί.

Ενώ βρισκόταν εν πλω πραγματοποιήθηκαν εκ νέου τεστ, με τα 6 από τα 12 να βγαίνουν αρνητικά. Αρνητικά όμως ήταν και τα τεστ ταχείας διάγνωσης που έκανε ο ΕΟΔΥ, καθώς και τα μοριακού τύπου, σημαίνοντας λήξη του συναγερμού.

Τι ερευνούν οι αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν βάλει πλέον στο «μικροσκόπιο» το ιδιωτικό εργαστήριο όπου διενεργήθηκαν τα πρώτα τεστ των μελών του πληρώματος.

Όπως προκύπτει, φέρεται να υπάρχει ένα άλλο εργαστήριο στο οποίο τελικά οδηγήθηκαν τα τεστ και εκφράζονται αμφιβολίες τόσο για την αξιοπιστία του μηχανήματος που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των δειγμάτων όσο και για το αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των δειγμάτων.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τις αρχές να προβαίνουν σε ελέγχους σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα του Ηρακλείου, όπου -συγκριτικά με τα Χανιά- δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού παρά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Γώγος: Δεν δικαιολογούνται τόσα πολλά ψευδώς θετικά τεστ

Ερωτήματα για το πώς βρέθηκαν τόσα πολλά τεστ θετικά εξέφρασε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Δεν ξέρω τι είδους τεστ έγιναν. Ακουσα ότι ήταν οριακά θετικά και προφανώς κάποιο λάθος έχει γίνει» είπε, μιλώντας στο MEGA για το κρουαζιερόπλοιο, προσθέτοντας ότι «στα μοριακά τεστ μπορεί να υπάρχει κάποια εξωγενής εστία από το εργαστήριο. Αν υπάρχει κάποιο κομμάτι ιού στο εργαστήριο μπορεί να περάσει στο σύστημα. Δεν δικαιολογούνται τόσα πολλά ψευδώς θετικά τεστ».