Η Ιθάκη έχει κοπεί στα δυο με τις σημαντικότερες ζημιές να καταγράφονται στο βόρειο τμήμα κυρίως στον οικισμό Φρίκες και στο Κιόνι. Οι κάτοικοι περιγράφουν μια ολοκληρωτική καταστροφή που το νησί τους είχε να ζήσει από το 1953 από τους μεγάλους σεισμούς. Οι κάτοικοι περιγράφουν πώς ταμπουρώθηκαν στα σπίτια τους και δεν τολμούσαν να ανοίξουν ούτε καν το παράθυρο τους.

Η Ιθάκη κόπηκε στα δύο… Ο Ιανός έδειξε το σκληρό του πρόσωπο. Στις Φρίκες και στο Κιόνι για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές του και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

«Ζήσαμε την απόλυτη καταστροφή. Είναι πρωτόγνωρο για το νησί μας» λένε στην κάμερα του MEGA.

«Ολοκληρωτική καταστροφή. Είχαμε τη βύθιση τριών επαγγελματικών σκαφών και 19 ερασιτεχνικά σκάφη».

Τρία επαγγελματικά και 19 ερασιτεχνικά σκάφη βυθίστηκαν… Όσα δεν κατάπιε η θάλασσα, τα έβγαλε στη Στεριά. Από θαύμα δεν υπήρξε νεκρός.

«Έχουμε να το ζήσουμε το 1953 από τους σεισμούς Μεγάλη καταστροφή, κινδύνεψε ένας άνθρωπος, 5:00 το πρωί πήγε να βάλει τη βάρκα και πήγε να πνιγεί και τον σώσαμε εγώ και ένας άλλος φίλος».

Οι κάτοικοι είχαν προηγουμένως προειδοποιηθεί, ωστόσο δε φαντάζονταν την έκταση και την ένταση του φαινομένου. «Δεν είχαμε θύματα θέλω να σας το πω το στον δήμαρχο Και στο λεπτά έχω ντυθεί στέλνανε μηνύματα και πόρτα-πόρτα μας λέγαν να μην βγούμε έξω».

Τα λιμανάκια Φρίκες και Κιόνι δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα τους πριν τον κυκλώνα… Η τουριστική σεζόν σταμάτησε βίαια, αφού τα καταστήματα καταστράφηκαν από τη μανία του νερού. .

Όπως λένε οι επιχειρηματίες, η καταστροφή ήρθε την ώρα που περίμεναν να ορθοποδήσουν και ήλπιζαν ότι θα έχουν δουλειά για τουλάχιστον ακόμη έναν μήνα. «Από τον Αύγουστο μόλις ξεκίνησε η δουλίτσα και θα είχαμε μέχρι τον Οκτώβριο λέμε αλλά η ζημιά έφτασε και δεν προχωράει κάνεις. Τα κύματα φτάσανε μέχρι 10 μέτρα. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να προχωρήσω καθόλου με καμία βοήθεια που δεν έχω».

Με τρόμο περιγράφουν οι κάτοικοι τη Θεομηνία. «Ήμασταν επάνω είχαμε κλείσει πόρτες παράθυρα δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε». «Ήμασταν μέσα σε ένα καράβι και αρμενίζαμε στη θάλασσα όλο το κτίριο».

Πολλά σημεία του νησιού μοιάζουν με βομβαρδισμένα τοπία, με τους τόνους από πέτρες να έχουν βγει στη στεριά και να έχουν εξαφανίσει πλακόστρωτα και πλατείες.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA