Ελληνικά κρασιά, μαστίχα, φέτα, ελαιόλαδα είναι τα ελληνικά προϊόντα τα όποια περιλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο της ΕΕ με τις ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην αγορά της Κίνας από απομιμήσεις, μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε  μεταξύ ΕΕ και Κίνας και αφορά την προστασία εκατό ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην κινεζική αγορά και εκατό κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη συμφωνία αυτή ανοίγουν σημαντικές προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα και συγκεκριμένα για τη φέτα, τη μαστίχα Χίου, τα κρασιά της Σάμου, τις ελιές Καλαμών, τα ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου Κρήτης.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποφέρει σημαντικά εμπορικά οφέλη καθώς η αγορά της Κίνας έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με ποσό που ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9% σε αξία. Η συμφωνία αναμένεται να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια από το Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσει να ισχύει στις αρχές του 2021.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα εκτός των ελληνικών περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα, όπως τα Cava, Champagne, Irish whiskey, Münchener Bier, Polska Wόdka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Οσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα που φέρουν γεωγραφική ένδειξη, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).