Η υποδοχή προσφύγων προκαλεί τριγμούς στα χριστιανικά κόμματα. Στα όρια της κυβερνητικής γραμμής το SPD. Επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη για παροχή βοήθειας. Αβέβαιο αν θα επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ για το προσφυγικό.

Επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη

Σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο την Πέμπτη το βράδυ, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια.

«Η φωτιά», επισήμανε, «ανέδειξε σαν μεγεθυντικός φακός ποιο είναι το πρόβλημα». Εδώ και καιρό ήταν γνωστές οι «αναξιοπρεπείς» συνθήκες που ζούσαν οι άνθρωποι εκεί.

Σε επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό πρόσφερε άμεση βοήθεια αλλά και συμμετοχή στην κατασκευή καλύτερων εγκαταστάσεων στέγασης για τους πρόσφυγες.

Η προσφορά αυτή έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να δεχτεί η Γερμανία, και ενδεχομένως και άλλα κράτη, τα προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη.

Με Μακρόν

Κατόπιν αυτού η καγκελάριος επικοινώνησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμβάλουν», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, «και εύχομαι και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Αναφερόμενη στη συζήτηση για το προσφυγικό στην ΕΕ η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα και ούτε μόνο τη Γερμανία αλλά ολόκληρη την ΕΕ.

Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της για ενιαία πολιτική ασύλου. Η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία.

Διάσταση απόψεων στα χριστιανικά κόμματα

Για «αναξιοπρεπείς» συνθήκες στη Μόρια έκανε λόγο η Μέρκελ

Η φωτιά στη Μόρια αναζωπύρωσε στη Γερμανία τη συζήτηση εάν θα πρέπει η χώρα μονομερώς να δεχτεί πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά – έν ανάγκη και χωρίς τη συμμετοχή άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Την Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πάγια στάση της: το θέμα της υποδοχής προσφύγων συνιστά ευρωπαϊκό ζήτημα και συνεπώς αφορά όλα τα κράτη μέλη.

Η στάση αυτή προκαλεί αντιδράσεις. Οχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και εντός των κυβερνητικών κομμάτων – ακόμη και στα χριστιανικά κόμματα.

Σε «ένδειξη ανθρωπιάς»

Εξέχων παράδειγμα είναι ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μύλερ. Ο πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης υποστήριξε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να υποδεχθεί σε «ένδειξη ανθρωπιάς» 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον Μύλερ, να αποδεχτεί την πρόταση εκείνων των γερμανικών κρατιδίων που δήλωσαν πρόθυμα να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Την πρόταση αυτή εξακολουθεί να απορρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Μύλερ. Ο κ. Ζεεχόφερ υποστηρίζει ότι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνεπώς, η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποδεχθεί σε αυτήν τη φάση πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν να δεχτούν τα προσφυγόπουλα από τη Λέσβο που μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Με τη γνώμη αυτή διαφώνησε ομάδα αποτελούμενη από 16 χριστιανοδημοκράτες βουλευτές γύρω από τον υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον κ. Ζεεχόφερ ζητούν η Γερμανία να δεχτεί, εν ανάγκη και μόνη της, 5.000 πρόσφυγες από την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Η προτεραιότητα τώρα δεν είναι να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, αλλά η ανακούφιση ανθρώπινης ανάγκης», σημειώνουν.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών που διαφωνούν με τη γραμμή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερος.

Γύρω στους 50 βουλευτές είχαν υπογράψει στις αρχές Απριλίου επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία της ζητούσαν τη μεταφορά προσφυγόπουλων από ελληνικούς καταυλισμούς σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε οδηγήσει στη δέσμευση της Γερμανίας και άλλων κρατών της ΕΕ να δεχτούν ανήλικα παιδιά από την Ελλάδα.

Υπέρ της υποδοχής προσφύγων οι Σοσιαλδημοκράτες

Χ. Χάιλ: Θα πρέπει να ι

Χ. Χάιλ: Θα πρέπει να είμαστε πιο μεγαλόψυχοι

Σε ό,τι αφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα και η Γερμανία θα πρέπει να δεχτεί πρόσφυγες.

Ενώ η ηγεσία του κόμματος υποστηρίζει ανοιχτά αυτά τα αιτήματα, οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί κινούνται στα όρια της κυβερνητικής γραμμής.

Επισημαίνουν μεν την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής απάντησης στο προσφυγικό, παράλληλα όμως αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πρέπει η Γερμανία να δεχτεί άμεσα πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Οπως δήλωσε, το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων θα πρέπει «στην επικείμενη κατάσταση να το χειριστούμε με μεγαλύτερη μεγαλοψυχία».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Μόρια «ανθρωπιστική καταστροφή» και ζήτησε την κατανομή των 12.000 άστεγων προσφύγων ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να τους δεχτούν.

Πηγή: Deutche Welle