Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γερμανία για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. Κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που αρνείται την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία.

Χιλιάδες άτομα

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια.

Χιλιάδες άτομα ακολούθησαν την πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Τα αιτήματά τους ήταν η εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και ή άμεση υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

«Εχουμε χώρο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Αλλα συνθήματα σε αφίσες και πανό ήταν «Shame on you EU» (Ντροπή σου ΕΕ) ή ακόμη «Moria evakuieren» (Να εκκενωθεί η Μόρια).

Αρκετοί ομιλητές επισήμαναν ότι η εκκένωση του καταυλισμού επιβαλλόταν και πριν την καταστροφή του, δεδομένου ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν απαράδεκτες.

Aμεση υποδοχή προσφύγων

Κ. Κοσμάς: Αναμενόμενη η καταστροφή στη Μόρια

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Στην πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι, οι οποίοι ανεξαιρέτως φορούσαν μάσκες.

Ανάμεσά τους και ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γόσιπ Γιουράτοβιτς. Οπως δήλωσε στο πρόγραμμά μας, «οι πρόσφυγες στη Μόρια διατρέχουν άμεσα κίνδυνο και για αυτό επείγει να γίνει κάτι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να βρεθεί κάποτε μια λύση».

Από τους 12.000 πρόσφυγες η Γερμανία κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί 5.000 άτομα. «Σαφώς και είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο κ. Γουράτοβιτς, «αλλά θα πρέπει εμείς ως Γερμανία να στείλουμε τώρα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα».

Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ομιλητές της συγκέντρωσης καταδίκασαν την αρνητική στάση του σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά.

«Ολοι γνωρίζαμε… »

Δεκάδες πόλεις αλλά και σειρά γερμανικών κρατιδίων έχουν δηλώσει την προθυμία να τους δεχτούν. Την κριτική αυτή συμμερίζεται και ο Κώστας Κοσμάς, πρόεδρος της οργάνωσης των Πρασίνων στην περιοχή Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ του Βερολίνου.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της τραγωδίας στη Μόρια φέρει ο Χορστ Ζεεχόφερ και η πολιτική που εκπροσωπεί. Ολοι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό που έγινε.»

Εστω αυτήν την ύστατη στιγμή θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κώστα Κοσμά, ο υπουργός Εσωτερικών να επιτρέψει στο Βερολίνο και στις άλλες πόλεις που είναι πρόθυμες, να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Οι δισταγμοί της γερμανικής κυβέρνησης

Διαδηλωτές στο Βερολίνο ζητούν «Εκκένωση των καταυλισμών» – «Υποδοχή τώρα!»

Μέχρι στιγμής πάντως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά με εξαίρεση 400 περίπου ανηλίκων.

Κατά την άποψή της, το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί «ευρωπαϊκή λύση».

Στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ τους επόμενους μήνες επί της αρχής σε σχέδιο για ενιαία διαδικασία ασύλου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή θα υπονόμευε αυτήν την προσπάθειά της.

Κράτη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, θα θεωρούσαν περιττή νέα συμφωνία στο προσφυγικό, αν η Γερμανία τηρούσε στάση παρόμοια με αυτή το 2015.

Πηγή: Deutche Welle