Σε νέα αποκάλυψη για το προσφυγικό προχωρά το κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής Die Welt.

«Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στα σύνορα; Η Ελλάδα μεταφέρει μονάδες”, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος της επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim) και αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξηθεί αισθητά η μετανάστευση από αέρος από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.

Πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα. Επιτρέπεται να ταξιδεύουν, ωστόσο έχουν δικαίωμα να διαμείνουν σε άλλη χώρα του Σένγκεν μέχρι 90 ημέρες το χρόνο.

Η έκθεση αναφέρει ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες».

Και ο αρθρογράφος διευκρινίζει: “Σε πρόσφυγες με διεθνή αναγνώριση δίνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός των χωρών Σένγκεν αεροπορικώς ή μέσω των χερσαίων συνόρων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία διότι ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα αφού εισέλθουν στη χώρα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εκ νέου προστασία”. Η εφημερίδα εξηγεί ότι προηγουμένως καταστρέφουν τα έγγραφά που τους χορηγήθηκαν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν και πάλι να κάνουν νέα αίτηση και να παραμείνουν στη Γερμανία.

Στην έκθεση επισημαίνεται η δυσκολία για τη γερμανική κυβέρνηση: “Η Ελλάδα αναγνωρίζει περισσότερους πρόσφυγες αλλά δεν προσφέρει μόνιμη διαμονή και δίνει λίγες ευκαιρίες δουλειάς, αντ’ αυτών όμως ελευθερία να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ” καταλήγει το δημοσίευμα.

Το σχέδιο της Αθήνας για ανατροπή δεύτερου κύματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο, η φύλαξη των ελληνικών συνόρων έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.

Τα νέα στοιχεία αφορούν την εξοπλιστική οχύρωση του Έβρου με τα εξής:

  • Τρία μεγάλα… μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας
  • Τέσσερα DRONES εναέρια παρακολούθηση
  • 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες
  • 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών
  • 5 φουσκωτές βάρκες
  • Υπάρχει η σκέψη για τετράτροχες γουρούνες και μοτοσυκλέτες για περιπολίες

Παράλληλα, θα ακολουθήσει και αριθμητική ενίσχυση

  • 1.000 αστυνομικοί (μόνιμη δύναμη 400, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου
  • 150 σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ
  • 150 δύναμη FRONTEX
  • 400 συνοριοφύλακες: 265 Ορεστιάδα- 135 Αλεξανδρούπολη

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου.