Πακέτο μέτρων που θα δώσει «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με καταβολή των αναδρομικών για τις συντάξεις και τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και την εξειδίκευση των παρεμβάσεων θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι η επιστροφή των περικοπών στις κύριες συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει εντός του Οκτωβρίου.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η άρση του φορολογικού βάρους στην οικονομία που θα επιφέρει ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το κοκτέιλ των φοροελαφρύνσεων θα ξεδιπλώνεται σταδιακά από το 2021 αλλά ο χρόνος και η έκταση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας με κλειδί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το κόστος για το Δημόσιο υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση ποντάρει στην κάλυψή του από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς θα περιλάβει το μέτρο στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα υποβάλλει τον Οκτώβριο στην Κομισιόν. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.
  • «Κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα. Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.
  • Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
  • Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019.