Η επόμενη μέρα της επί της ουσίας προβοκατόρικης παρέμβασης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εκβιάσει τη διενέργεια ελληνοτουρκικού διαλόγου, υποχρεώνει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια κίνηση –ίσως την πιο ουσιαστική κίνηση διεθνοποίησης του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου και της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Διεθνής η πρόκληση – Η Ελλάδα προσβλέπει στην Κίνα

Παρότι είναι γνωστό και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται πλέον με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ δείχνοντας την πρόθεση να κάνει συμμέτοχους και επίσημα πλέον τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου. Μένει να φανεί αν θα υπηρετηθεί με συνέπεια αυτή η στρατηγική και πως θα γίνει αυτό στην πράξη.

Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις ενώπιον του εκπροσώπου της ηγεσίας του ΚΚ της Κίνας, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην στήριξη της ΛΔ της Κίνας ως μεγάλης δύναμης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Η παρουσία σας στην Ελλάδα σε αυτήν τη συγκυρία αποκτά αυξημένη σημασία, γιατί η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρεσβεύει τις θέσεις αρχής του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον του Yang Jiechi μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας.

Εξηγώντας τα «διαδικαστικά» ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι την επιστολή του θα την επιδώσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συνάντηση που θα έχει με τον κ. Γκουτιέρες στη Νέα Υόρκη.

Σταυροδρόμι τριών ηπείρων

Τονίζοντας ο κ. Μητσοτάκης ότι στην επιστολή του «παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας» σημείωσε με νόημα τη ζωτική σημασία που έχει η Ανατολική Μεσόγειος λόγω του διεθνούς εμπορίου, των επικοινωνιών και των ενεργειακών δρόμων και υπογράμμισε:

«Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, κάθε ένταση, σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη, συνιστά μία πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Συνεπώς, η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά μια διεθνή πρόκληση, που απαιτεί μια διεθνή απάντηση. Και μόνη μας πυξίδα, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε, μπορεί να είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε το μήνυμα προς τον Τ. Ερντογάν ότι «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις» τόνισε προς τον Κινέζο συνομιλητή του πως η Ελλάδα για τα εθνικά της θέματα έχει προσδοκίες και από την Κίνα «καθώς η χώρα σας διαθέτει παγκόσμια επιρροή, στην οποία η Ελλάδα προσβλέπει».

Παρακολουθεί στενά

«Η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου είναι πάρα πολύ σημαντική. Η κινεζική πλευρά παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρούμε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να λύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και να αποφύγουν τις ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την κατάσταση» ανέφερε ο Κινέζος αξιωματούχος και στην απάντησή του προς τον κ. Μητσοτάκη πρόσθεσε:

«Ως μία υπεύθυνη χώρα, η Κίνα επιμένει στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και θεωρούμε ότι όλες οι χώρες του κόσμου οφείλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο».

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιο το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής Μητσοτάκη και ποιο το δια ταύτα της σε ότι αφορά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή άλλες δράσεις από πλευράς ΟΗΕ που θα ήθελε η Ελλάδα να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι με αυτή την κίνηση όλες οι βασικές μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν αναμειχθεί ή γίνεται προσπάθεια εμπλοκής τους είτε μπορεί η δυναμική των εξελίξεων να τις υποχρεώσει να πάρουν θέση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ρωσία και Τουρκία

Κίνα αλλά και Ρωσία γίνεται προσπάθεια από Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα να χρησιμοποιήσουν την παγκόσμια ισχύ τους. Την ίδια ώρα καθοριστικό αλλά διαφορετικό ρόλο διαδραματίζουν ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, επίσης μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις δείχνουν να υπερβαίνουν κατά πολύ την Ελλάδα, την Κύπρο και την διένεξή τους με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες διεξήχθη ένα θρίλερ που αποδείχτηκε παιχνίδι της Τουρκίας να δημιουργήσει εντυπώσεις σε όφελός της για το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Το παιχνίδι αυτό παίχτηκε χτες κατ’ εξοχήν με τις τουρκικές Νavtex για ρωσικές ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου. Μετά την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατακεραύνωσε όσους κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι στηρίζει την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο, τελικά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναδιπλώθηκε και μίλησε «συνήθη πρακτική» και «λανθασμένες αξιολογήσεις» από την έκδοση των Navtex, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να διεξαχθούν κοινές ασκήσεις Ρωσίας και Τουρκίας στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Στο θέμα μάλιστα παρενέβη και η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Μάλιστα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου τη Λευκωσία και θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί στην διεθνή κινητικότητα για την Κύπρο και η μερική άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ που κυρίως έχει αντιρωσικό χαρακτήρα από την πλευρά της Ουάσιγνκτον. Άλλωστε το State Department είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟ εκτός από «εγκεφαλικό νεκρό» αναδεικνύεται γι’ ακόμα μια φορά και πλήρως αναξιόπιστος συνομιλητής για την Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά η ΕΕ δείχνει να οδεύει τελικά μετά από πολλές ταλαντεύσεις στην κατεύθυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία ωστόσο ο ρόλος της προεδρεύουσας Γερμανίας και της Άγκελας Μέρκελ δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για την τελική στάση της Ευρώπης ως συνόλου.

Αυτό προκύπτει από την ίδια τη στάση της Γερμανίας –μάλιστα πολλοί συνδέουν το χτεσινό τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο με την δήλωση Στόλτενμπεργκ για διάλογο, που διαψεύστηκε από το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών.

Η σχέση Γαλλίας και Γερμανίας

Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε διαχωρίζει το ρόλο της Γερμανίας από αυτό της Γαλλίας και του Μακρόν με τον οποίο βρίσκεται σε έναν ακήρυχτο πόλεμο που έχει μεταφερθεί και εντός του ΝΑΤΟ.

Με τη Γαλλία, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για μια ευρεία «αμυντική – στρατιωτική συμφωνία».

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και την δήλωση Μακρόν μετά την τελευταία συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ ότι ο ρόλος Γερμανίας και Γαλλίας είναι συμπληρωματικός στην Ανατολική Μεσόγειο και –σε ελεύθερη μετάφραση- πως δεν διαφωνούν στο σκοπό, αλλά στα μέσα της επίτευξης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής. Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη μένει να αποδειχτεί από τα ίδια τα γεγονότα.

Αυτό που έχει αξία να επισημανθεί αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναδιπλώθηκε με νεότερες δηλώσεις του κάνοντας λόγο για «τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις».

Σκηνικό Βερολίνου

Σε κάθε περίπτωση πάντως χτες ενέπλεξε Μητσοτάκη και Ερντογάν καθώς έκανε λόγο για επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας και μίλησε για συμφωνία έναρξης διαλόγου και η διάψευση ήρθε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σοβαρότητα από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ εκφράζοντας την έκπληξη της Αθήνας για την αιφνιδιαστική κίνηση της Αθήνας. Ανέφερε δε, ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο σκηνικό είχε στηθεί και σε επίπεδο τεχνικών συνομιλιών στο Βερολίνο με τη συμμετοχή διπλωματικών αντιπροσωπειών εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, και υπό την επίβλεψη της Γερμανίας, την οποία είχαν δημοσιοποιήσει οι Τούρκοι.

Τρομοκρατούν με Καστελόριζο;

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι επίδικο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η πρόθεση της Τουρκίας στο πλαίσιο των γενικότερων βλέψεών της στην περιοχή, να αναγνωρίσει η Ελλάδα ότι το Καστελόριζο δεν έχει πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.

Μάλιστα στα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ότι η Τουρκία απειλεί με ναυτικό αποκλεισμό του Καστελόριζου, το οποίο επισκέπτεται σε λίγες μέρες η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια επιθετική κίνηση έχουν στο μυαλό τους και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού όταν μιλώντας στο in.gr εξηγούσαν πως θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις ώστε τυχόν υπογραφή αμυντικής – στρατιωτικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και να μην δώσει άλλοθι και προσχήματα στην Άγκυρα για την επιθετικότητά της οδηγώντας και σε σπατάλη διπλωματικού κεφαλαίου της Ελλάδας.

Είναι πασιφανές επίσης ότι η κυβερνητική δήλωση πως η Ελλάδα «δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» δεν απευθύνεται μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όσους πιέζουν παρασκηνιακά την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς καν το Oruc Reis να αποχωρήσει από τη Μεσόγειο.

Σημειώνεται πάντως το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί μέσω των δηλώσεών του στο μέγαρο Μαξίμου με τον Κινέζο αξιωματούχο, απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν και να αφήσει ασχολίαστη την παρέμβαση Στόλντενμπεργκ.

Ενόψει πολιτικής κρίσης;

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την περιοχή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα διλήμματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν θα είναι αμείλικτα και ο ρόλος των «στρατηγικών εταίρων» της Ελλάδας , της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση ανάλογη με αυτή που αντιμετώπισε η Ελλάδα όταν κλήθηκε να εφαρμόσει τρία μνημόνια για να παραμείνει στο ευρώ.

Πολλοί μιλούν ακόμα και για δύο γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε σχέση με την Τουρκία. Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μιας υποφώσκουσας πολιτικής κρίσης που πλανάται στον αέρα, προκύπτει και από την αδυναμία εξεύρεσης μιας βάσης συνεννόησης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αθωώνει Στόλτενμπεργκ…

Είναι δε χαρακτηριστικό και αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην προβοκατόρικη παρέμβαση Στόλτενμπεργκ, εστιάζοντας στην κριτική του προς την κυβέρνηση για επί της ουσίας κρυφή διπλωματία αλλά στην πραγματικότητα άφησε στο απυρόβλητο και «αθώωσε» αυτή καθ’ αυτή την αν μη τι άλλο περίεργη ενέργεια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τα πυρά του ΚΚΕ πως «βγάζει λάδι» το βρώμικο ρόλο της «Βορειοατλαντικής συμμαχίας».

«Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η Κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ` όλα να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας.

Δεύτερον, να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος OrucReis παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχει δικαίωμα να προκαταλαμβάνει

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ο γενικός του γραμματέας, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι δεν νοείται η Ελλάδα να ξεκινήσει διάλογο όταν επί ένα μήνα η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Εν κρυπτώ συμφωνία ή τετελεσμένα από το ΝΑΤΟ;

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε:

«Η αναγγελία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουν τεχνικές συζητήσεις, σημαίνει υποχρεωτικά ένα από τα δύο:

Ή η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εν κρυπτώ σε κάτι τέτοιο ή το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκβιάσει καταστάσεις, εν γνώσει της κυβέρνησης, που για μια ακόμη φορά είναι εκτεθειμένη. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ προωθεί επικίνδυνες διευθετήσεις, στη λογική των ίσων αποστάσεων και της συνδιαχείρισης, υποθάλποντας την τουρκική επιθετικότητα.

Φυσικά, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, εκτεθειμένα απέναντι στο λαό είναι και όλα τα κόμματα του ευρωΝΑΤΟϊκου τόξου, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου η τοποθέτηση για το ζήτημα ουσιαστικά “βγάζει λάδι” το ΝΑΤΟ, για το βρώμικο ρόλο που παίζει σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται πόσο επικίνδυνη είναι για το λαό η πολιτική που εμπλέκει τη χώρα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, των οποίων ο ρόλος συνδέεται με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και γενικότερα των ανταγωνισμών στην Αν. Μεσόγειο σε βάρος των λαών».