Η ΕΕ καθιερώνει μια σειρά συστημάτων ασφαλείας σε όλα τα αυτοκίνητα που θα παράγονται από τον Μάιο του 2022.

Ειδικότερα, ένα από τα σύστημα που ήδη υπάρχει είναι αυτό που προειδοποιεί τον οδηγό όταν ξεπερνάει τα όρια ταχύτητας.

Για παράδειγμα, σε πολλά νέα μοντέλα υπάρχει η λειτουργία Traffic Sign Recognition (Αναγνώριση Σημάτων Κυκλοφορίας) που διαβάζει σήματα ορίων ταχύτητας και απαγόρευσης προσπέρασης και τα προβάλλει στο ταμπλό.

Δείτε πως λειτουργεί το σύστημα Αναγνώρισης σημάτων:

Η λειτουργία Lane Departure Warning (Προειδοποίηση Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας) προειδοποιεί τους οδηγούς όταν άθελά τους παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Σε συνδυασμό, αυτά τα δύο συστήματα βελτιώνουν την οδηγική ασφάλεια, μειώνουν το στρες και μπορούν ακόμα και να αποτρέψουν μία δαπανηρή κλήση για υπέρβαση ορίου ταχύτητας.

Υποχρεωτικό είναι και το σύστημα που προειδοποιεί τον οδηγό, όταν εντοπίζει σημάδια κόπωσης ή υπνηλίας.

Το «Attention Assist» της Mercedes-Benz είναι ένα από αυτά, το οποίο εξελίχθηκε από τη γερμανική φίρμα πριν από 10 χρόνια και εφαρμόστηκε στα πρώτα της μοντέλα το 2009!  Συγκεκριμένα, το σύστημα ATTENTION ASSIST της Mercedes-Benz μπορεί – ιδιαίτερα στα μεγάλα ταξίδια ή κατά τη νυχτερινή οδήγηση – να αυξήσει την οδηγική ασφάλεια και να συμβάλλει στην αποφυγή του στιγμιαίου ύπνου. Το σύστημα εκπέμπει οπτικά και ηχητικά προειδοποιητικά σήματα αν ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά σημάδια κόπωσης ή έλλειψης προσοχής και προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα.

Δείτε πως λειτουργεί το σύστημα που εντοπίζει την κόπωση του οδηγού στα μοντέλα της MERCEDES-BENZ

Eπίσης, καθιερώνεται το σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Warning System) που ειδοποιεί τον οδηγό όταν το αυτοκίνητο ξεφεύγει χωρίς εντολή από την πορεία του στα όρια της λωρίδας κυκλοφορίας.

Η ανεπιθύμητη αλλαγή λωρίδας χωρίς προειδοποίηση είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων. Το σύστημα αυτό προειδοποιεί για την ακούσια αλλαγή λωρίδας.

Δείτε πως λειτουργεί το σύγκεκριμένο σύστημα στο παρακάτω video:

Υποχρεωτικό γίνεται το σύστημα στάσης έκτακτης ανάγκης (θα αναβοσβήνουν τα φλας όταν ο οδηγός φρενάρει ξαφνικά), το σύστημα ανίχνευσης αναστροφής για την αποφυγή συγκρούσεων κ.α.