Σύνθετο επιχειρησιακό σχέδιο με 50% επιπρόσθετη παρουσία αστυνομικών για να μένουν ανοικτοί οι δρόμοι της Αθήνας, τοποθέτηση κώνων για οριοθετήσεις διαδηλώσεων έως 500 ατόμων στο κέντρο της πόλης, αυτοψίες αστυνομικών σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας όπου θα λαμβάνονται αστυνομικά μέτρα, ειδικές ασκήσεις επί χάρτου και όχι μόνο για τον χειρισμό «ειδικών συνθηκών».

Κάμερες καταγραφής και στις στολές

Αυτές είναι ορισμένες από τις συνεχείς προετοιμασίες και τους σχεδιασμούς των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. – υπό την εποπτεία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – για τον χειρισμό των κινητοποιήσεων πολιτών, αλλά και άλλων μέτρων αστυνόμευσης στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χρήση καμερών καταγραφής επεισοδίων όχι μόνο από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, όπως ήταν ήδη γνωστό, αλλά κι από τουλάχιστον 50-70 αστυνομικούς των μοτοσικλετιστών της ομάδας «Δράση», καθώς επίσης και των ομάδων ΟΠΚΕ που θα έχουν σύστημα καταγραφής εικόνας στις στολές τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε μία διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να υπάρχουν καταγραφές από περίπου 100 κάμερες (σταθερές, κινητές με λαβές ή ενσωματωμένες σε στολές) της ΕΛ.ΑΣ.

Με κύριο ενδιαφέρον να μην κλείνει το κέντρο της πόλης για πολλή ώρα και να υπάρχει ευκρινής εικόνα όλων των συμβάντων. Στόχος είναι να υπάρχει συντονισμός από το επιχειρησιακό κέντρο, συγχρονισμός των αστυνομικών δυνάμεων και σύστημα «φερμουάρ» ώστε να διακόπτεται η κυκλοφορία για λίγη ώρα μόνο στο σημείο όπου κινούνται οι διαδηλωτές. Με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να τονίζουν ότι «πλέον οι συνεχείς εικόνες με τις κλούβες των ΜΑΤ παρατεταγμένες στα «λουλουδάδικα» της Βουλής, με αποκλεισμένους για ώρες τους γύρω δρόμους και με κυκλοφοριακό κομφούζιο θα αποτελούν παρελθόν. Εκτός των δεδομένων του νέου νομοσχεδίου θα αλλάξει η νοοτροπία και η τακτική των αστυνομικών που έκλειναν εκ του… ασφαλούς για ώρες τους δρόμους και θα εφαρμοστεί νέο σχέδιο μιας «ανοικτής Αθήνας», για το οποίο γίνονται τώρα ασκήσεις και διαρκείς συσκέψεις». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο για πιο προσεκτική διαχείριση τυχόν επεισοδίων, αποφυγή χρήσης χημικών, πιθανόν συχνότερη ενεργοποίηση των οχημάτων ρίψης νερού κ.λπ.

1.500 πορείες τον χρόνο

Κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται περίπου 1.500 πορείες, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφονται ετησίως περίπου 3.000-50.00 κινητοποιήσεις, όπου μόνο σε ποσοστό 3%-5% εξ αυτών υπάρχει συμμετοχή περισσοτέρων από 800-1.000 πολιτών. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά μέσο όρο στην Αθήνα έκλειναν οι δρόμοι τρεις φορές την ημέρα. Με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να χωροθετεί τις συγκεντρώσεις με συμμετοχή μικρού αριθμού πολιτών και θα ορίζεται υπεύθυνος των κινητοποιήσεων που θα έρχεται σε συνεννόηση με σύνδεσμο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να προσδιορίζεται ο τρόπος κίνησης των διαδηλωτών. Ο ίδιος εκπρόσωπος των διαδηλωτών θα έχει και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση επεισοδίων, καταστροφών σε καταστήματα κ.λπ.

Στις διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών αναλύονται οι διαδικασίες συνεννόησης με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών και εξετάζονται οι αντιδράσεις σε περιπτώσεις ανυπακοής ή άλλων «εμπλοκών». Ακόμη, κύριο ζητούμενο είναι πώς πορείες με μικρή συμμετοχή θα κινούνται σε μία ή δύο λωρίδες στο κέντρο της Αθήνας όπου θα τοποθετούνται κώνοι και πώς θα γίνεται η συνοδεία από ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις, τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα εφαρμογής των νέων δεδομένων. Επίσης αναλύεται το τι θα γίνεται με την κυκλοφορία των οχημάτων στους ίδιους δρόμους, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο δραματικό τροχαίο συμβάν από τη συμπόρευση αυτοκινήτων και διαδηλωτών, αλλά και να υπάρχουν επεισόδια μεταξύ επιβατών οχημάτων και διαμαρτυρόμενων πολιτών λόγω των καθυστερήσεων που ίσως υπάρχουν. Αστυνομικοί ήδη προχωρούν σε σχετικές επί τόπου οριοθετήσεις, χρονομετρήσεις, ογκομετρήσεις των διαδηλώσεων σε μία ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας, στην ανάλυση κυκλοφοριακών επιπτώσεων κ.λπ. 624_6 Ο.Τ.Ο.Ε (ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ - ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ) / ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ (10.9.90)

Διακοπή και επαναφορά της κυκλοφορίας

Ενας δεύτερος βασικός πυλώνας του σχεδιασμού αφορά την άμεση διακοπή και επαναφορά της κυκλοφορίας στους δρόμους της Αθήνας σε περίπτωση πορειών, καθότι είχε διαπιστωθεί ότι το 70%-80% των προβλημάτων προκαλούνταν λόγω των άστοχων ενεργειών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που απέκλειαν για ώρες οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς ουσιαστικό λόγο και με διαφορές χρονικής φάσης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εντολές, μέσω και του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ., για «ευελιξία» και ενέργειες ώστε οι δρόμοι να ανοίγουν σε άμεση αντιστοιχία με την κίνηση των συγκεντρωμένων πολιτών.

Γερμανικό σύστημα αποτύπωσης με αστυνομικούς καμεραμέν

Εκείνο το στοιχείο που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα είναι η μαζική χρήση καμερών από την ΕΛ.ΑΣ. Υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότερες από 60 και θα τις χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικώς είχε προωθηθεί – έπειτα από σχετικές δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη – η απόκτηση από τα ΜΑΤ 20 καμερών (η κάθε διμοιρία θα έχει τη δική της κάμερα) υψηλής ευκρίνειας με «αντικραδασμικές» λαβές και έξι αναμεταδότες εικόνας στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό προκειμένου να καταγράφουν μια πλήρη εικόνα των κινήσεών τους και των τυχόν επεισοδίων με διαδηλωτές! Πρόκειται για γερμανικό σύστημα αποτύπωσης των συμβάντων με έναν αστυνομικό καμεραμάν σε κάθε διμοιρία που θα δίνει πανοραμικά πλάνα των κινήσεων γύρω από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες αποφασίστηκε (υπάρχουν σχετικές αποφάσεις δικαστικών αρχών και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) κάμερες να έχουν και οι περίπου 30 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και οι 16 ομάδες (αποτελούνται από 12 άτομα, συνολικά 220 άτομα) της νέας μονάδας «Δράση», των μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. Σε κάθε ομάδα τουλάχιστον ένας ή δύο αστυνομικοί θα έχουν κάμερα ενσωματωμένη στη στολή τους, ώστε να δίνουν και αυτοί εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ το σύστημα θα υποστηρίζεται από servers και καταγραφείς.

Επιπλέον οι αστυνομικοί που θα έχουν κάμερες στις στολές θα λάβουν ειδική εκπαίδευση ώστε να μην προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις και να δίνουν σταθερή αντιπροσωπευτική εικόνα για τα συμβάντα στον χώρο δράσης των εν λόγω αστυνομικών δυνάμεων. Η προμήθεια του συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ υλικό βίντεο μπορεί να δίνεται μέσω δικαστικής οδού σε πολίτες που διαμαρτύρονται για αστυνομική βία.