Την άμεση αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η αντι-Navtex που ανακοίνωσε η Ελλάδα για αεροναυτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου.

Η αντίδραση από πλευράς Άγκυρας ήρθε από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στην Navtex της Ελλάδας, που σε κάποια σημεία ταυτίζεται με την τούρκικη περιοχή, δήλωσε πως «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή».

Η ελληνική Navtex

Η Ελληνική Navtex θα ισχύσει από αύριο το πρωί έως και το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία είχε ανακοινώσει την παράταση της τουρκικής Navtex η Άγκυρα.

«Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων.

Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.