Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Η εποχή των δισταγμών τελείωσε

Οι δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας θα συζητηθούν σε δύο χωριστές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου για την τελική έγκριση.

Είναι πολύ πιθανό η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για την έγκριση των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο να γίνει σε μια κοινή συνεδρίαση, όπως επίσης κατά πάσα πιθανότητα λόγω της σπουδαιότητας των συμφωνιών και της παρούσας συγκυρίας, στη συζήτηση θα παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την ψηφίσει παρών για τη συμφωνία με την Αίγυπτο ενώ θα ψηφίσει υπέρ για την συμφωνία με την Ιταλία. Προς την υπερψήφιση και της συμφωνίας με την Αίγυπτο κλείνει το ΚΙΝΑΛ καθώς θεωρεί ότι παρά τα όποια προβλήματα έχει η συμφωνία το ότι ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι θετικό στοιχείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην κύρωση από την βουλή των δύο συμφωνιών τόνισε ότι «η εποχή των δισταγμών τελείωσε» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις υπερψηφίσουν.

Η συζήτηση στη βουλή – καταρρίπτεται η τουρκική θεώρηση για τη Μεσόγειο

Ιστορικές χαρακτήρισε τις συμφωνίες με την Ιταλία και Αίγυπτο ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Η χώρα μας αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Με τις συμφωνίες επιβεβαιώνεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ειδικά η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και καταρρίπτει την τουρκική θεώρηση για την Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία με Ιταλία έδωσε το έναυσμα, ενώ η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι ισορροπημένη και τόνισε ότι «ενώ η Αίγυπτος δεν συμφωνούσε στην οριοθέτηση της μέσης γραμμής αντιπαραβάλλοντας την αναλογικότητα, συμφώνησε σε μια μέση λύση» και πρόσθεσε ότι η κατανομή του θαλασσίου χώρου μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι 55-45%.

«Είναι τμηματική η οριοθέτηση, αλλά δεν σημαίνει άρνηση των δικαιωμάτων μας. Προείχε η κατάρριψη του τουρκολιβυκού μνημονίου» είπε ο κ. Χατζηβασιλείου αιτιολογώντας τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορίσει δύο εισηγητές. Η Σία Αναγνωστοπούλου θα μιλήσει για τη συμφωνία με την Ιταλία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα τοποθετηθεί για την συμφωνία με την Αίγυπτο, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί με παρών.

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση από το κανάλι της βουλής, τη συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και της βουλής, τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.