Αεροσκάφος ειδικά διαμορφωμένο για την αεροδιακομιδή ασθενών αναχώρησε από τη Γερμανία σήμερα το πρωί προκειμένου να παραλάβει τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι από το νοσοκομείο της Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος, μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Νυρεμβέργη (νότια) στις 03:11 (τοπική ώρα· 04:11 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Ο πρόεδρος μιας γερμανικής ΜΚΟ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το βερολινέζικο νοσοκομείο Charité είναι έτοιμο να νοσηλεύσει τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης πρόσθεσε ότι εκτός από τον Ναβάλνι, το αεροσκάφος θα παραλάβει επίσης τη σύζυγό του.

Κρίσιμη η κατάστασή του

Οι υγειονομικές αρχές της ρωσικής περιφέρειας του Ομνσκ δήλωσαν ότι αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας του ρώσου πολιτικού, η οποία παραμένει κρίσιμη, μετά την απόπειρα δηλητηρίασής του, όπως καταγγέλλουν συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής γιατρό του νοσοκομείου, Ανατόλι Καλινιστένκο, ο Ναβάλνι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Η εκπρόσωπός του πιστεύει ότι ο Ναβάλνι έχει τοξική δηλητηρίαση, με το νοσοκομείο να τονίζει πως αυτός είναι μόνο ένας από τους πιθανούς λόγους πίσω από την αρρώστια του. «Οι γιατροί εκτιμούν την κατάστασή του ως σταθερά σοβαρή αυτή τη στιγμή» σύμφωνα με το δελτίο τύπου από το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται πως ο Ναβάλνι επέβαινε στην πτήση από το Τομσκ στη Μόσχα όταν αισθάνθηκε ξαφνικά αδιαθεσία. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στην πόλη του Ομσκ και ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κώμα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ