Σοβαρό πλήγμα στην έπαρση του Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί το φωτογραφικό ντοκουμέντο με τις ζημιές στο Kemal Reis από την σύγκρουση με την φρεγάτα «Λήμνος» μετά από επικίνδυνο ελιγμό του Τούρκου πλοιάρχου.

Η τουρκική φρεγάτα, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, υπέστη σοβαρή ζημιά κάτι που εξηγεί την απόφαση της Άγκυρας να το αποσύρει άρον άρον από τη συνοδεία του Oruc Reis.

«Μπάζει» η νεοθωμανική αίγλη και ο τσαμπουκάς που «πούλησε» στις 14 Αυγούστου ο «Σουλτάνος», από ένα ευμεγέθες ρήγμα στο πίσω δεξί μέρος της φρεγάτας Kemal Reis.

Η επακούμβηση με την φρεγάτα Λήμνος άφησε κληρονομιά στην τουρκική ναυαρχίδα του στολίσκου που συνόδευε το Oruc Reis το αποτύπωμα του ρύγχους της ελληνικής φρεγάτας.

Η Άγκυρα αποσύρει άρον άρον τη φρεγάτα της από τη συνοδεία του Oruc Reis – και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συγχαίρει τον πλοίαρχο του «Λήμνος» για την αντίδρασή του.

Η ναυτοσύνη των ανθρώπων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού απέτρεψε τα χειρότερα και κατέδειξε την ανωτερότητα του ελληνικού στόλου που έχει ως αποτέλεσμα ο τουρκικός να έχει πλέον περιορισμένες επιλογές κινήσεων σε τακτικό επίπεδο.

Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα περιμένει πλέον για τους τύπους να ολοκληρωθεί αργόσυρτο ζικ ζακ του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου προκειμένου να παίξει το επόμενο χαρτί της, μιας και αυτό δείχνει να έχει «καεί» λόγω των κινήσεων της Αθήνας σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η Τουρκία ετοιμάζει το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που διαθέτει, το Κανουνί, ενώ από τις 23 Αυγούστου που λήγει η NAVTEX του Ορουτς θα πηγαινοφέρνει απέναντι από τα ελληνικά νησιά μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου κατά μήκος των ακτών της στο Αιγαίο ένα άλλο ερευνητικό. Το Tubitak Marmara.

Η Λευκωσία αντέδρασε αργά χθες το βράδυ στην νέα NAVTEX για το Yavuz με δική της, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως θα εκδοθούν και εντάλματα σύλληψης με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Ο Ερντογάν ψάχνει το «θαύμα» για να διαλύσει τα σύννεφα στην οικονομία

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την Παρασκευή κάτι που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, ανοίγοντας μία νέα εποχή. Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, ο «Σουλτάνος» θα ανακοινώσει ότι μετά τις έρευνες που πραγματοποίησε στη Μαύρη Θάλασσα ανακάλυψε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Άλλοι σχολιαστές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο για την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά. Αφού εκτόξευσε απειλές, λέγοντας ότι θα σκίσουν κάθε σχέδιο που εγκλωβίζει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι «δε θέλουμε καβγάδες και εντάσεις, και θέλουμε από το συνομιλητή μας να κάνει βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου», προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες.

Νέα παρέμβαση του State Department για την τουρκική παραβατικότητα

Με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX το State Department καλεί για μία ακόμη φορά την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες που σχεδιάζει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος του State Department εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις τουρκικές ενέργειες, λέγοντας ότι είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.