Το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις του εμβολίου είναι ρεαλιστικό, δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπυοργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος είπε πως, εφόσον προχωρήσει στην επόμενη φάση η έγκριση του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, η Ελλάδα θα αρχίσει να λαμβάνει τις δόσεις που τις αναλογούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Μετά τη φάση 3 θα έχουμε την έγκριση και μετά θα έρθουν οι δόσεις, οι οποίες ήδη παράγονται. Τρέχει και πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζαμε», είπε ο καθηγητής.

Ωστόσο, για την Ελλάδα οι τρεις εκατομμύρια δόσεις δεν θα φτάσουν για να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά μόνο ένα 30%, γι’ αυτό προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες.

«Δεν είναι η ανοσία της αγέλης που θα θέλαμε. Μετά από αυτό όμως θα έχουμε το πλεονέκτημα ότι εφόσον εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς, μειώνουμε την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά και την επιβάρυνση του συστήματος», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

Τέλος, επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό, ωστόσο, θα έρθουν κι άλλες δόσεις του εμβολίου στο μέλλον.