Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένα τρένο εκτροχιάσθηκε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στην ανατολική ακτή της Σκωτίας, δήλωσε η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, η οποία έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά σοβαρό» συμβάν.

Μαύρος καπνός υψώνεται από μια δασική περιοχή στο τέλος της κοιλάδας κοντά στο Στοουνχέιβεν, νότια της πετρελαϊκής πόλης Αμπερντίν, μετά τον εκτροχιασμό του τρένου της ScotRail έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Δύο ελικόπτερα-ασθενοφόρα και περίπου 30 οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει στο σημείο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι λυπάται που μαθαίνει για το «πολύ σοβαρό συμβάν» στο Αμπερντισάιρ και πως οι σκέψεις του είναι με όλους όσοι επλήγησαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, πως εκφράζονται φόβοι πως ο οδηγός του τρένου έχει σκοτωθεί ενώ υπάρχουν φόβοι και για άλλον ένα νεκρό. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από αξιωματούχους.

Το δίκτυο Sky News μετέδωσε πριν από λίγο ότι τρεις άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί και για υπάρχουν φόβοι για έναν αγνοούμενο. Το δίκτυο επικαλέστηκε τον όμιλο PA Media.

«Αν και οι λεπτομέρειες για το δυστύχημα εξακολουθούν να φθάνουν, φοβάμαι ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί», είπε η Στέρτζον ενώπιοντων Σκωτσέζων βουλευτών. «Συνέβη σε μια περιοχή με πολύ δύσκολη πρόσβαση για τα συνεργεία διάσωσης», πρόσθεσε.

«Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό συμβάν. Είχα μια αρχική πληροφορία από τη Network Rail και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ενημερώνομαι συνεχώς. Οι σκέψεις μου πάνε σε όσους εμπλέκονται».

Η αστυνομία έλαβε πληροφορίες για ένα τρένο που εκτροχιάσθηκε κοντά στο Στοουνχέιβεν, 15 χλμ. νότια του Αμπερντίν, στις 09:40 τοπική ώρα (12:43 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Η αμαξοστοιχία είχε αναχωρήσει στις 09:48 ώρα Ελλάδας από το Αμπερντίν με προορισμό τη Γλασκώβη.

Το BBC μετέδωσε πως η αμαξοστοιχία αποτελείτο από δύο μηχανές, μία εμπρός και μία πίσω, και τέσσερα επιβατηγά βαγόνια. Όπως ανέφερε η μηχανή στο μπροστινό μέρος και τρία από τα βαγόνια εκτροχιάσθηκαν και βρίσκονται κοντά στην όχθη ενός ποταμού.

Το Στοουνχέιβεν και η γύρω περιοχή επλήγησαν από πλημμύρες τις τελευταίες ημέρες και ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κατολίσθηση που μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στον εκτροχιασμό, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

«Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι εν αναμονή και το συμβάν σε εξέλιξη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ