Οι εστίες υπερμετάδοσης  συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδικούς την ώρα που η χώρα καταγράφει 735 νέα κρούσματα μόλις μέσα σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα τις τελευταίες μέρες έχουν σχηματιστεί έξι εστίες υπερμετάδοσης του ιού ανάμεσά τους και η Αθήνα με την Θεσσαλονίκη, οι οποίες και έχουν τα περισσότερα κρούσματα.

Αναλυτικά οι εστίες είναι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο. Ενώ στον Πόρο έχουν ήδη εφαρμοστεί έκτακτα μέτρα εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση εξετάζει μείωση καλεσμένων σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις, «μοντέλο» Πόρου με τοπικά lockdown, μάσκες παντού και περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων και μπαρ μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού των τελευταίων ημερών.

Βέβαια όπως ανέφερε και σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν πολλά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή πριν μπει μία περιοχή σε κανονικό, τοπικό lockdown. Ένα από αυτά το οποίο φαίνεται να ασπάζονται και οι ειδικοί είναι το όριο ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα στα μπαρ.

Δεν αποκλείεται λοιπόν την Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό να ανακοινωθεί και κάποιο από τα παραπάνω μέτρα μιας και αναμένεται να έχουμε την κορύφωση της εξόδου των εκδρομέων την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

«Καμπανάκι» ειδικών με φόντο την έξαρση κρουσμάτων

Την ίδια ώρα νέα «καμπανάκια» χτυπούν οι ειδικοί με φόντο την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες αλλά και τι εικόνες χαλάρωσης σε πολλούς χώρους.

Η  Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μίλησε το πρωί στο MEGA  αναφορικά με τις εξελίξεις με τον κορoναϊό στη χώρα μας, μετά και την «έκρηξη» των κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, παρά το ότι ο αριθμός είναι τριψήφιος, σταμάτησε η αύξησή τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Έχουμε όντως πολλά κρούσματα, τα περισσότερα είναι νέα άτομα που είναι και ασυμπτωματικά. Προσπαθούμε τόσο καιρό να πείσουμε τους νέους να μην συνωστίζονται και ότι πρέπει να προφυλάξουν τους εαυτούς τους κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες», ανέφερε η κ. Κοτανίδου.

«Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε δεύτερο “κύμα”. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται συμμόρφωση από όλους τους ανθρώπους. Μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή των χεριών. Αν το κάνουμε αυτό, όλα θα πάνε καλά», συνέχισε η ίδια.

Αναφορικά με ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η ίδια επισήμανε ότι «δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε δεύτερο lockdown, ούτε βλέπω κάποιο λόγο να συζητάμε κάτι τέτοιο».

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή αν αυτό το διάστημα, μετά τα αυξημένα κρούσματα που είδαμε, θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Ελπίζουμε ότι δεν θα το δούμε αυτό», πρόσθεσε η κ. Κοτανίδου.

Σχετικά με το τι θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού» και όσα αυτό περιλαμβάνει, η κ. Κοτανίδου σχολίασε ότι «οτιδήποτε δεν μπορεί να αποφευχθεί θα πρέπει να γίνεται με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, που θα είναι να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φοράνε μάσκα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους».

Πότε θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα παντού

«Υποχρεωτική μάσκα παντού θα έρθει αν δούμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, και μπαίνουν έχουμε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο. Το παρακολουθούμε», συμπλήρωσε η ίδια.

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Κοτανίδου ανέφερε ότι «αν χρειαστεί θα γίνει ό,τι χρειαστεί. Αλλά ανοίξαμε τα σχολεία, ακόμα και τα δημοτικά, με μεγάλη επιτυχία, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, και μάλιστα σε μια περίοδο που η επιδημία ήταν στο full της. Η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με τα παλιά δεδομένα, κανονικά και χωρίς μέτρα».

Σε σχέση με το που βρισκόμαστε αναφορικά με το εμβόλιο, η κ. Κοτανίδου είπε ότι «η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι προσβάσιμο στο γενικό πληθυσμό θα το έχουμε αρχές του 2021. Όντως αυτή τη στιγμή οι μελέτες προχωρούν με σημαντική επιτυχία και η ΕΕ έχει αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών σε ό,τι αφορά στα μέλη της, και το πώς θα κατανεμηθούν τα εμβόλια».

«Αν δούμε στο επόμενο διάστημα ότι οι γάμοι και τα βαφτίσια δημιουργούν αυξημένα κρούσματα, υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

Όριο ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους ζητούν οι επιδημιολόγοι

Εκτός αυτού στο επίκεντρο κάποιων λοιμωξιολόγων είναι η επιβολή ορίου στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις ώστε να σταματήσει η «έκρηξη» κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη όσο και της προέδρου νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνας Παγώνης.

Ο καθηγητής από πλευράς του μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 με 30 άτομα.

Η πρόεδρος από την άλλη τόνισε πως πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύσκολες μέρες θα είναι μέχρι και τις 20 Αυγούστου, όπου οι περισσότεροι εκδρομείς αναχωρούν ή αποχωρούν από τα νησιά.

Συνωστισμού συνέχεια : Το αδιαχώρητο σε κλαμπ στη Χαλκιδική – Λουκέτο για 15 ημέρες και τσουχτερό πρόστιμο

Πάντως παρά τα νέα μέτρα και τις προειδοποιήσεις των ειδικών, τα φαινόμενα συνωστισμού δεν έχουν σταματήσει εντελώς.

Πλήθος νεαρών διασκέδαζε σε γνωστό μπαρ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής συμμετέχοντας σε πάρτι με καλεσμένο γνωστό ράπερ, ο οποίος και τραγουδούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιούσε ελέγχους έφτασε στο μπαρ στις τρεις τα ξημερώματα, διαπιστώνοντας ότι στο εσωτερικό του καταστήματος οι πελάτες ξεπερνούσαν κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο.

Έτσι, το μπαρ σφραγίστηκε για 15 ημέρες, ενώ επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Νεαρή που διασκέδαζε στο μπαρ, δήλωσε στο thestival ότι μετά τις 02:15, οι υπεύθυνοι του καταστήματος έκλεισαν τις τζαμαρίες και άφησαν ανοιχτή μόνο την κεντρική είσοδο.

«Ξήλωσαν» τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Πόρου μετά τις καταγγελίες για έλλειψη ελέγχων

Κι ενώ οι εικόνες από τον Πόρο είναι πρωτόγνωρες ειδικά για Αύγουστο μήνα λόγω των νέων μέτρων, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τις καταγγελίες στον Πόρο για μειωμένους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων, απομάκρυνε τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Πόρου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διοικητής του τμήματος σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία της διεύθυνσης Πειραιά όπου υπάγεται και άμεσα να αντικασταθεί από άλλον αξιωματικό του σώματος.

Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί δηλώσεις του δημάρχου στου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη στο in.gr ο οποίος κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή ζητούσε το τελευταίο διάστημα να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα καταστήματα. «Δεν είμαστε αστυνομία. Υπήρχε ξεκάθαρη γραμμή και στάση της αστυνομίας να μην κάνει ελέγχους» είχε επισημάνει.

Μάσκες παντού

Προς το παρόν, στον Πόρο έχουν επιβεβαιωθεί 24 κρούσματα κοροναϊού, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς αναμένονται ακόμη αποτελέσματα από 130 τεστ.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στο νησί μέχρι τις 17 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Στο νησί εγκαταστάθηκαν επίσης κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Σε καραντίνα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη μετά από κρούσμα

Ένα ολόκληρο ξενοδοχείο τίθεται σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένας μετανάστης που διέμενε εκεί βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Έτσι από σήμερα Σάββατο 8/8 και για 14 ημέρες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου και όσοι μένουν σε αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα είναι σε καραντίνα.

Από τις 6 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το ξενοδοχείο και επιτηρούν την τήρηση της καραντίνας απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ξενοδοχείο το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσε αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες που παρουσίαζαν διάφορα υποκείμενα νοσήματα και συνεπώς δεν έπρεπε να διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Στο μεταξύ τα ξημερώματα Σαββάτου είχαμε καταδίωξη αυτοκινήτου που μετέφερε παράνομα μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. Σημειώθηκε σύγκρουση του αυτοκινήτου με τους μετανάστες με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο κοροναϊός «χτυπά» και τη ΔΕΘ – Προς ματαίωση η Έκθεση

Προς ματαίωση οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Τα αυξημένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – και γενικά στη Βόρειο Ελλάδα – φαίνεται ότι οδηγούν τους επιστήμονες στην απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος η διεθνής έκθεση.

Να σημειωθεί ότι τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, η οποία από το τέλος του πρώτου κύματος κοροναϊού μέχρι τα μέσα Ιουλίου, επέμενε να πραγματοποιηθεί η Έκθεση, αλλά με το άνοιγμα των οικονομιών μετά την καραντίνα τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώθηκαν και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα.

Η ΔΕΘ έκανε τα πρώτα εορταστικά της εγκαίνια τον Οκτώβριο του 1926, διέκοψε τη λειτουργία της στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1966 πραγματοποιείται ανελλιπώς.

Το 1941 ο χώρος της ΔΕΘ καταλύθηκε από τον γερμανικό στρατό, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, για να ξαναλειτουργήσει μετά τον πόλεμο το 1951, ενώ και το 1974 λόγω των δραματικών γεγονότων της Κύπρου και της επιστράτευσης επίσης ήταν μια δύσκολη χρονιά. 

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση τα οποιαδήποτε νέα μέτρα και οι αποφάσεις για την εφαρμογή τους θα ληφθούν μετά την πάροδο του Σαββατοκύριακου, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που θα προκύψουν αλλά και τις απόψεις που θα συζητηθούν κατά την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου.