Δεν υπάρχει στρατηγική «μηδενικού κινδύνου» για χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς διεθνών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και τα απαραίτητα ταξίδια και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να παραμείνουν η προτεραιότητα, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε μια πολυαναμενόμενη επικαιροποίηση των συστάσεών του για τα ταξίδια, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα διασυνοριακά ταξίδια για έκτακτες ανάγκες, το ανθρωπιστικό έργο, η μεταφορά απαραίτητου προσωπικού και ο επαναπατρισμός συνιστούν απαραίτητα ταξίδια.

«Δεν υπάρχει ‘μηδενικός κίνδυνος’ όταν εξετάζεται η πιθανή εισαγωγή ή εξαγωγή κρουσμάτων στο πλαίσιο των διεθνών ταξιδιών» ανέφερε στις επικαιροποιημένες οδηγίες του που αναρτήθηκαν αργά χθες στην ιστοσελίδα του.

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του κόσμου έχει οδηγήσει κάποιες χώρες στο να επανεισάγουν κάποιους περιορισμούς στα ταξίδια, μεταξύ των οποίων τη διενέργεια τεστ και την καραντίνα για εισερχόμενους επιβάτες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ μπορούν να ληφθούν υπόψιν από κυβερνήσεις και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να διαμορφωθούν οι σχετικές πολιτικές, αλλά δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διενεργεί τη δική της ανάλυση για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν προχωρήσει στην άρση μέρους ή του συνόλου των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Να αλλάξουν συμπεριφορά οι νέοι

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, επανέλαβε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρατήρησε.

Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα νάιτκλαμπ, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.