Μέσα από τα ηλεκτρονικά «μπλοκάκια» του Πρωθυπουργού και της εξ απορρήτων ομάδας του περνούν όχι μόνο το κρας τεστ απόδοσης των στελεχών (κυβερνητικών και κομματικών), αλλά τόσο η στοχευμένη στροφή σε θέματα καθημερινότητας όσο και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας, με κυρίαρχη αιχμή πλέον την αξιοποίηση του ευρωπακέτου ανάκαμψης. Και αν το πρώτο… excel του Μαξίμου ήταν το σύστημα «Μαζί» για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και τον προγραμματισμό νομοσχεδίων και άλλων παρεμβάσεων, δεν είναι πια το μοναδικό.

Αντίστοιχες καταγραφές – ένας «έλεγχος πραγματικότητας» (reality check), όπως θα έλεγαν οι τεχνοκράτες της αγοράς – για προβλήματα και ανάγκες ανά την επικράτεια εξελίσσονται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της παρασκηνιακής προετοιμασίας για το σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα χρηματοδοτηθεί από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, και προφανώς ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Μέχρι τότε είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι δεν κατεβάζει ταχύτητα, αλλά κλείνει εκκρεμότητες (νομοθετικές κ.λπ.), προετοιμάζοντας τις κινήσεις της για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Δεν είναι τυχαίος ούτε ο στόχος της ψήφισης ενός νομοσχεδίου την ημέρα στην τρέχουσα εβδομάδα, τελευταία για την ολιγοήμερη διακοπή της Βουλής, ούτε η προώθηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεμάτων που αγγίζουν την καθημερινότητα, όπως η νέα πλατφόρμα myKEPlive για βιντεοκλήσεις των πολιτών με εκπαιδευμένο υπάλληλο των ΚΕΠ, για την οποία οργανώθηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη ψηφιακή δράση συμμετέχουν σε πρώτη φάση 38 δήμοι και, όπως συζητήθηκε χθες, στόχος είναι η ένταξη όλων των δήμων της χώρας έως το τέλος του έτους.

Ερωτηματολόγια

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν και από την τετραήμερη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών το Μαξίμου άνοιξε νέο «excel» για τη συγκρότηση μιας «τράπεζας αναγκών» ανά τη χώρα, κινητοποιώντας στη διαδικασία και τους γαλάζιους βουλευτές.

Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν πως από την πρώτη στιγμή οτιδήποτε αφορά τη δραστηριότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ – στόχοι, ανάγκες, προβλήματα σε κάθε περιφέρεια – έρχεται σε γνώση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μέσα από καθιερωμένες διαδικασίες επικοινωνίας, ωστόσο προ ημερών άνοιξε και νέος απευθείας δίαυλος του υφυπουργού Ακη Σκέρτσου με τους βουλευτές, αφού έλαβαν στα μέιλ τους συγκεκριμένα ερωτηματολόγια για τα σημαντικότερα προβλήματα στην εκλογική τους περιφέρεια, τις ανάγκες (από μεγάλες υποδομές μέχρι τοπικού ενδιαφέροντος θέματα καθημερινότητας) και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα.

Η προθεσμία υποβολής έληξε την προηγούμενη εβδομάδα και τα ηλεκτρονικά σημειώματα, που αποτυπώνουν ουσιαστικά τον παλμό των τοπικών κοινωνιών, αξιολογούνται ήδη από την πρωθυπουργική ομάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πολλές φορές στα κομματικά στελέχη ότι θεωρεί κομβικό τον ρόλο τους στην αποτελεσματική μεταφορά των κυβερνητικών μηνυμάτων προς την κοινωνία, εξού και ο γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου ρίχνει το βάρος στη σύνδεση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και της οργανωμένης βάσης του κόμματος. Τον τελευταίο μήνα πέρασαν από τις τηλεδιασκέψεις της ΝΔ έντεκα υπουργοί και υφυπουργοί και τέσσερις γενικοί γραμματείς για συζήτηση σχετικά με τους σχεδιασμούς τους για το επόμενο διάστημα.

Αυτές οι προτεραιότητες θα τεθούν επί τάπητος και στο Μαξίμου την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο τραπέζι του οποίου αναμένονται τόσο οι εξελίξεις στα εθνικά όσο και το πρότζεκτ «μεταρρυθμίσεις» μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πιθανότερο είναι να συζητηθούν υπό τον Μητσοτάκη και νομοσχέδια που θα δρομολογηθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ θα έχει προηγηθεί το μπαράζ τεσσάρων παρεμβάσεων στην Ολομέλεια την τρέχουσα εβδομάδα. Η αρχή έγινε χθες με το υπουργείο Ανάπτυξης (αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία κ.ά.) και ακολουθούν τα σχέδια νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, οι φορολογικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών και η ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, μαζί με την προαναγγελθείσα τροπολογία του Βασίλη Κικίλια για την απομάκρυνση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου από τη θέση του προέδρου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.