Θετικό χαρακτήρισε το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους μιλώντας στο star.gr η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

«Είναι σωστό το μέτρο και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» είπε, ενώ εξήγησε ότι από καιρό υπήρχαν οι σχετικές συστάσεις από τους ειδικούς λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορoναϊού.

«Για ένα διάστημα είχαμε σταματήσει να βλέπουμε κρούσματα, ωστόσο μάσκες δεν φορούσαμε, αποστάσεις δεν κρατούσαμε, τα χέρια μας δεν τα πλέναμε… Είδαμε καθημερινά να έχουμε διψήφια κρούσματα και πάνω από 20 στον αριθμό», σημείωσε.

Όπως συμπλήρωσε, η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι για το καλό όλων προκειμένου να μην παρουσιαστούν μεγαλύτερα προβλήματα.

«Μέχρι τώρα πήγαμε καλά και θα συνεχίσουμε αν προσέξουμε και τηρήσουμε όλα τα μέτρα. Αν δεν προσέξουμε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ακούτε τι συμβαίνει στην Αμερική, στη Βραζιλία, στη Ρουμανία, στη Σερβία…», είπε.

Πόσο πιθανό είναι να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα;

Αναφορικά με την πιθανότητα να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού η κ. Παγώνη σημείωσε ότι σε περίπου 14- 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα και αφορούν στην επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

«Πρέπει να πάμε βήμα βήμα, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και με τους τουρίστες τώρα που έρχονται. Πρέπει να δούμε πώς θα είναι τα δεδομένα, πόσα κρούσματα θα έχουμε, τι αποτελέσματα θα έχουμε από τις εξετάσεις του μοριακού ελέγχου στις ομάδες που κάνουμε τα τεστ και από εκεί και πέρα κρίνοντας, θα αποφασιστούν αν χρειαστούν και κάποια άλλα μέτρα συμπληρωματικά», είπε.

«Δεν αντιμετωπίζουμε ακόμη το δεύτερο κύμα, αλλά χρειάζεται προσοχή»

Ξεκάθαρη ότι για την ώρα δεν είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα κοροναϊού στη χώρα μας ήταν η κ. Παγώνη, χτυπώντας ωστόσο καμπανάκι κινδύνου. Όπως σημείωσε, η επιδημιολογική εικόνα αν και σαφώς βελτιωμένη από αυτή του Μαρτίου ή του Απριλίου δεν παύει να είναι ανησυχητική.

«Είναι νωρίς ακόμη για το δεύτερο κύμα. Ο δείκτης RO κυμαίνεται μεταξύ 0,35- 0,40 ο οποίος έχει ανέβει λίγο, αλλά δεν είμαστε στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο που βάσει στατιστικών ήταν ο χειρότερος μήνας», είπε.

Με μάσκα στα πάρτι

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, μεγαλύτερη εστία μόλυνσης αποτελούν τα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός όπως τα πανηγύρια και τα πάρτι. Αν και στα πρώτα μπήκε φρένο, για τα δεύτερα σημείωσε ότι πρέπει ο κόσμος να φοράει μάσκα.

«Στα πάρτι αφού θα πάμε που θα πάμε, οφείλουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες. Δεν είναι κακό, ούτε άσχημο να χορέψει κανένας με μάσκα. Πρωτότυπο θα είναι.»

Γιατί νοσηλεύονται μικρότερης ηλικίας ασθενείς

Το τελευταίο διάστημα παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας καταγράφεται πτώση στο ΜΟ ηλικίας όσων νοσηλεύονται. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο νοσηλεύονται άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 55- 60 ετών.

Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με προβλήματα υγείας έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και μένουν στα σπίτια τους.

«Αυτοί που κυκλοφορούν είναι περισσότερο νεότερης ηλικίας, οπότε είναι λογικό να συμβαίνει αυτό», είπε.