Το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει ο ίδιος κήρυγμα μέσα από την Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου, την πρώτη ημέρα που θα λειτουργήσει ως τζαμί, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Bild.

Σύμφωνα με το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να ενεργήσει την ημέρα εκείνη ως ιμάμης στο πλαίσιο του plan B (όπως το χαρακτηρίζει το δημοσίευμα) που έχει προκειμένου να τονώσει το προφίλ του, καθώς η δημοτικότητά του βαίνει μειούμενη το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, οι οπαδοί του Ερντογάν έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία στο Twitter με τίτλο «Ilk Namazi sen kildir» (να ηγηθεί της πρώτης προσευχής).

«Με την απόφασή του να μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί την Αγία Σοφία, καταστρέφει την ήδη κακή σχέση με την Ελλάδα και ρίχνει το γάντι στον φίλο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν δεν ήταν μόνο έτοιμος να προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, έριξε επίσης το γάντι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο», αναφέρει το άρθρο και στη συνέχεια κάνει λόγο για τις αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις φωνές που ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις με στόχο να ανακοπεί η επιθετική στάση του Ερντογάν.

Η Bild αναφέρεται επίσης και στην αντίδραση από την πλευρά της UNESCO η οποία «θέλει να μπει φρένο στα σχέδια του σουλτάνου για αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».