Το «κουβάρι» της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων προσπαθούν να ξεμπερδέψουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και την παράταση που δόθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020 για την υποβολή της δήλωσης, υπάρχουν πέντε δύσκολοι γρίφοι οι οποίοι ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες στη σωστή αποτύπωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων τους στους δήμους προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών, ΤΑΠ και πρόστιμα.

Οι γρίφοι

Πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκονται χαμένοι στη μετάφραση της δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους επιχειρώντας να λύσουν τους γρίφους.

1 Βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, πάρκινγκ): Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους. Ομως όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα καθώς πολλοί δήμοι χρεώνουν ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες και για τους χώρους αυτούς, σαν αυτοί να μην προσμετρώνται στους κοινόχρηστους και να ρευματοδοτούνται από τα ρολόγια των ιδιοκτητών και όχι από τα κοινόχρηστα ρολόγια. Σημειώνεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρεώνονται μόνο με δημοτικά τέλη και όχι με ΤΑΠ.

Αυθαίρετα τ.μ. Στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες πάσης φύσεως κτισμάτων, είτε νομίμων είτε αυθαιρέτων, ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου. Τα ακίνητα πρέπει να δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση. Στην περίπτωση αυθαιρέτων τα οποία θα υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να γίνει η τακτοποίησή τους και στη συνέχεια να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους οικείους δήμους.

Αλλαγή χρήσης: Οσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να δηλώσουν την αλλαγή αυτή, θα πρέπει να επισκεφθούν τους δήμους. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους δήμους .

Αλλαγή δικαιώματος – αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες. Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από ψιλή κυριότητα σε πλήρη κυριότητα ή σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Απαιτείται επίσκεψη στον δήμο. Επίσης, μόνο στον δήμο θα βγάλουν άκρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ενός εντός σχεδίου υπό απαλλοτρίωση οικοπέδου το οποίο έχει δηλωθεί κανονικά στο Ε9 και στο πεδίο «Είδος εμπράγματου δικαιώματος οικοπέδου» έχει δηλωθεί ο κωδικός 13 (δηλ. ότι βρίσκεται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης από τον δήμο), στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να δηλωθεί. Στο αντίστοιχο όμως πεδίο με το Ε9 για το «Είδος εμπράγματου δικαιώματος οικοπέδου» η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προσφέρει 2 μόνο επιλογές:

1- Πλήρης κυριότητα.

3- Επικαρπία ή οίκηση.

Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Για τα κτίσματα των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν όχι λόγω οφειλών, αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 31 Αυγούστου. Μόνο έτσι οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν από αναδρομικά δημοτικά τέλη. Επίσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν, αν τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους.