Ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο LIVE NEWS για την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης του νέου κοροναϊού.

Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κοροναϊός ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του.

Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα από την αρχή της πανδημίας».

«Υπάρχουν δύο τρόποι ή μέσω σταγονιδίων, ή αερογενώς. Στα σταγονίδα έχουμε μεγαλύτερα σταγονίδια, πάνω από 10 μικρά, οπότε πέφτουν γρηγορότερα κάτω και η κοινωνική απόσταση αποδίδει» είπε και πρόσθεσε:

Η διαφορά με την αερογενή μετάδοση είναι ότι τα σταγονίδια μπορούν να γίνουν ακόμα μικρότερα και να δημιουργήσουν αερόλυμα (αεροζόλ) και κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αερογενής μετάδοση υπάρχει στην περίπτωση που ο άρρωστος παράγει αεροζόλ. Ο ασυμπτωματικός ασθενής δεν βήχει. Αν ο ασυμπτωματικός που φτερνιστεί ή βήχει ή έχει μεγάλη παραγωγή αερολύματος και υπάρχει αέρας στο δωμάτιο, τέτοιος που βοηθάει τη μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να συμβεί».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γώγος «δεν έχει αποδειχθεί. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αγχώνει τον κόσμο. Μπορεί να γίνει υπό ειδικές συνθήκες. Η εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή».