Τη στιγμή που το Πακιστάν βυθίζεται στο χάος του κοροναϊού, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης, τους γιατρούς να πεθαίνουν και τις λοιμώξεις να αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, έχει αρχίσει να αναδύεται μια επικίνδυνη μαύρη αγορά πλάσματος αίματος.

Το πλάσμα του αίματος των ιαθέντων ασθενών κοροναϊού πωλείται τώρα για περισσότερα από 3.300€ σε εκείνους που αναζητούν απελπισμένα θεραπεία, τη στιγμή που οι γιατροί αναφέρουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το πλάσμα ιαθέντων δοκιμάζεται αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο ως πιθανή θεραπεία της φονικής ασθένειας. Περιέχει αντισώματα που δημιουργήθηκαν από τα ανοσοποιητικά συστήματα εκείνων που κατάφεραν να νικήσουν τον ιό.

Αγοραπωλησίες πλάσματος μπροστά στα μάτια των γιατρών

Οι γιατροί στα κρατικά νοσοκομεία του Ισλαμαμπάντ αναφέρουν ότι έχουν δει να πραγματοποιούνται μπροστά στα μάτια τους συναλλαγές μεταξύ ασθενών και μεσαζόντων. Επιπλέον, πολλαπλά μηνύματα μεταξύ ατόμων σε όλο το εύρος της χώρας, οι οποίοι αγοράζουν και πουλούν πλάσμα πρώην ασθενών κοροναϊού έχουν τεθεί στη διάθεση του Guardian.

«Τα νοσοκομεία δεν εμπλέκονται, όμως έχω δει συναλλαγές να γίνονται μπροστά μου», τονίζει γιατρός κρατικού νοσοκομείου του Ισλαμαμπάντ, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Συνήθως οι φροντιστές των ασθενών ή η οικογένειά τους πλησιάζουν άτομα που έχουν αναρρώσει, ζητώντας τους να δωρίσουν αίμα. Όταν συμφωνούν στο ύψος της αμοιβής, που κυμαίνεται μεταξύ των 200,000 και 800,000 ρουπίων (1.000€ – 4.200€), πηγαίνουν σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο και παίρνουν το πλάσμα, το οποίο στη συνέχεια «δωρίζεται» σε ασθενείς».

Προσθέτει: «Γνωρίζω μια πενταμελή οικογένεια που κόλλησε τον ιό και ξόδεψε 3,5 εκ. ρουπίες σε πλάσμα του αίματος στη μαύρη αγορά. Το αντιμετωπίζουν σαν θαυματουργή θεραπεία».

Πηγές στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών επιβεβαιώνουν ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή τους η ύπαρξη ανεξέλεγκτης μαύρης αγοράς αγοραπωλησίας πλάσματος, όμως η ενασχόληση με μεμονωμένες υποθέσεις είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας.

Κλοπές και ελλείψεις στα νοσοκομεία

Οι γιατροί σημειώνουν ότι τα νοσοκομεία του Ισλαμαμπάντ αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα, όπως η δεξαμεθαζόνη, η οποία αποδείχθηκε πρόσφατα πως συμβάλλει στην ανάρρωση από τον κοροναϊό, αλλά και σε κυλίνδρους οξυγόνου, οι οποίοι κλάπηκαν και πλέον πωλούνται έναντι εικοσιπενταπλάσιου αντιτίμου στη μαύρη αγορά.

Το Πακιστάν αυτή τη στιγμή καταγράφει έναν από τους πιο ραγδαίους ρυθμούς μετάδοσης στον κόσμο, με 185.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερες από 5.000 νέες λοιμώξεις τη μέρα. Ο υπουργός στρατηγικής, Ασάντ Ουμάρ, τονίζει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να οκταπλασιαστούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, αγγίζοντας τα 1,2 εκατομμύρια.

Καταστροφή μετά την πρόωρη άρση του lockdown

Τα μέτρα του lockdown που είχε επιβληθεί στη χώρα, αναιρέθηκαν στις 18 Μαΐου από το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θεώρησε ότι ο ιός «δεν αποτελεί πανδημία στο Πακιστάν», ενώ διερωτήθηκε γιατί η μάχη για τον περιορισμό του «σπαταλούσε τόσα πολλά χρήματα».

Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ΠΟΥ να λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να απευθύνει επιστολή στην κυβέρνηση, συμβουλεύοντας να εφαρμοστεί νέο lockdown καθώς η χώρα δεν είχε επιτύχει κανέναν από τους όρους ασφαλής άρσης του. Έκτοτε έχουν εφαρμοστεί προσωρινά lockdown στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα της χώρας, όπως επίσης και στο Λαχόρε και το Πεσαγουάρ, αλλά μόνο για μερικές μέρες, εξαιτίας των φόβων για την πιθανή επίδρασή τους σε μια οικονομία που ήδη είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

Απελπισμένοι οι γιατροί της χώρας

Η απελπισία μεταξύ των γιατρών είναι απτή. Ένας γιατρός στο Πακιστανικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών (PIMS), το μεγαλύτερο κρατικό νοσοκομείο του Ισλαμαμπάντ, δήλωσε στον Guardian ότι όχι μόνο δεν έχει λάβει μισθό εδώ και τέσσερις μήνες, αλλά το τσουνάμι παραπληροφόρησης στη χώρα κατηγορεί μεταξύ άλλων και τους γιατρούς ότι συμμετέχουν σε μια συνωμοσία που αφήνει τους ασθενείς να πεθάνουν, ώστε η πακιστανική κυβέρνηση να λάβει περισσότερα χρήματα από διεθνείς οργανισμούς υγείας όπως ο ΠΟΥ. Ως αποτέλεσμα αυτής της φημολογίας, πολλοί γιατροί έχουν δεχτεί επιθέσεις.

«Μας έχουν τελειώσει τα κρεβάτια, οι πόροι, το προσωπικό, η ενέργεια και πάνω από όλα η αποτελεσματικότητά μας έχει πληγεί σημαντικά από την απογοήτευσή μας για το σύστημα υγείας», τονίζει.

«Οι πολίτες μας κατηγορούν όταν ένας ασθενείς πεθαίνει, ισχυριζόμενοι ότι τους σκοτώνουμε για τα δολάρια του ΠΟΥ. Μια γυναίκα με έφτυσε στην αίθουσα της εντατικής, όταν δεν κατάφερα να σώσω το 16χρονο παιδί της που πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας του κοροναϊού. Φώναξε: «Πούλησες την ψυχή μου και σκότωσες τον γιο μου». Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πόνο μου προκάλεσε».

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες

Ο Δρ. Φαζάλ Ραμπί, διευθυντής στην μονάδα εντατικής θεραπείας του PIMS, αναφέρει ότι το νοσοκομείο δεν έχει πλέον ελεύθερα κρεβάτια ούτε στις ΜΕΘ, αλλά ούτε και στους θαλάμους απομόνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη κατάσταση για μας. Βιώνουμε κατάθλιψη εξαιτίας του υπερβολικού άγχους, αλλά και γιατί πολλοί από εμάς αρρωσταίνουν από τον ιό», εξηγεί ο Ραμπί, ο οποίος είναι επίσης και πρόεδρος της Ένωσης Νεαρών Γιατρών (YDA) στο Ισλαμαμπάντ. Περισσότεροι από 170 γιατροί και νοσηλευτές του PIMS έχουν μολυνθεί από τον ιό και το YDA έχει απειλήσει με απεργία σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.

«Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 7.000 γιατροί και λοιπό ιατρικό προσωπικό στο Πακιστάν έχουν διαγνωσθεί με κοροναϊό. Όλοι μας ανησυχούμε ότι αν κολλήσουμε τον ιό, ίσως δεν βρούμε κρεβάτι ή αναπνευστήρα ούτε στο ίδιο το νοσοκομείο όπου εργαζόμαστε. Ξέρω έναν γιατρό από το Λαχόρε, ο οποίος πέθανε επειδή δεν υπήρχε κρεβάτι για εκείνον».

Ο Δρ. Φαϊζάλ Ζισάν Ραντζία, ο οποίος είναι επικεφαλής του νοσοκομείου Ραζία Σαφί στην πόλη Γκουτζρανβάλα, αναφέρει: «Οι αρχές του Πακιστάν έχουν διαχειριστεί λανθασμένα και έχουν υποτιμήσει τον κοροναϊό. Έχουν καταγραφεί 185,000 επιβεβαιωένα κρούσματα, όμως ο πραγματικός αριθμός θα πρέπει να μετριέται με εκατομμύρια. Ένας στους τρεις ασθενείς παρουσιάζει συμπτώματα». Επιπλέον, προειδοποιεί: «Δεν γίνονται τεστ, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε και σχέδιο. Δεν ξέρουμε καν πότε θα σημειωθεί η κορύφωση».

Ο Ραντζία επιβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία κοντεύουν να ξεμείνουν από κυλίνδρους οξυγόνου, εξοπλισμό αναπλήρωσης οξυγόνου αλλά και μηχανήματα που μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, καθώς τα συγκεκριμένα εφόδια γίνονται αντικείμενο κλοπής και στη συνέχεια πουλιούνται στη μαύρη αγορά. «Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, το ίδιο και η οικονομία», υπογραμμίζει. «Θα μας κάνει μεγαλύτερο κακό από την πολιομυελίτιδα».

Πηγή: www.theguardian.com