Στο ιστορικό των υποθέσεων απάτης ασθενών από τον ψευτογιατρό «Νίκο Κόντο» αναφέρθηκε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

Όπως τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος «πρόκειται για απελπισμένους ανθρώπους οι οποίοι εξαπατήθηκαν από έναν άνθρωπο που τους παρουσιάστηκε ως εξαιρετικός ογκολόγος με συνεργασία με κορυφαία νοσοκομεία», συμπληρώνοντας ότι «κυνηγούσαν την ελπίδα» και πως ήταν άνθρωποι που μπορούσαν να καλύψουν τις απαιτήσεις του ψευτογιατρού.

Ο κ. Κούγιας υπογράμμισε ότι ένας εκ των εντολέων του έχασε τη ζωή του. «Ταλαιπωρήθηκε μέχρι να τη χάσει και ταλαιπωρήθηκε λόγω των επιλογών του συγκεκριμένου ανθρώπου» συμπλήρωσε ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, ενώ πρόσθεσε πως αν αποδειχθεί ότι ο θάνατος οφείλεται κυρίως σε αυτόν τον άνθρωπο, θα προτείνει τη συμπλήρωση του κατηγορητηρίου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο.

«Όταν λες σε κάποιον ότι είσαι ογκολόγος, όταν του δίνεις θεραπείες που θα τον οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο καθώς δεν θεραπεύουν τίποτα, τότε περνά από το μυαλό σου ότι μπορεί να πεθάνει. Αυτό στην ποινική επιστήμη είναι η διοργάνωση μιας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο» τόνισε ο κ. Κούγιας, υπογραμμίζοντας ότι η ποινή θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξης, με την ανώτερη να φτάνει έως την ισόβια κάθειρξη. «Και επειδή υπάρχουν τέσσερις θάνατοι, αν αποφανθούν οι ειδικοί και το αποδεχθεί το συμβούλιο που θα καθορίσει τη δικογραφία, τότε μπορεί να φτάσει και τις τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη η ποινή του» πρόσθεσε ο γνωστός ποινικολόγος.

Για τον άλλο εντολέα του, ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε ένα μερικό πρόβλημα υγείας έπειτα από ένα ατύχημα που είχε με αλεξίπτωτο, ωστόσο μπορούσε να εξυπηρετηθεί.

«Μετά από συστάσεις, βρέθηκε σε κλινική της Αθήνας για να συναντηθεί με ένα γιατρό που εξετάζεται η συμμετοχή του σε όλο αυτό» ανέφερε ο κ. Κούγιας. «Εκεί του εμφανίστηκε ο ψευτογιατρός, όπου του παρουσιάστηκε ως διακεκριμένος ογκολόγος και του είπε πως χειρουργεί σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης» πρόσθεσε.

«Τον έβαλε να κάνει συνεχείς αξονικές και μαγνητικές τις οποίες μελετούσε. Του πήραν 98.000 ευρώ και το αποκορύφωμα: τον έβαλαν να κάνει ένα 12ωρο χειρουργείο, όπου του αφαίρεσαν ένα πλευρό και του τοποθέτησαν μια συσκευή μέσα στο σώμα του, την οποία την ονόμασαν «κλωβό»» υπογράμμισε ο Αλέξης Κούγιας.

«Όταν βγήκε από αυτό το χειρουργείο, ενώ ήταν ένας άνθρωπος που είχε μεν μια μερική αναπηρία, αλλά λειτουργούσε κανονικά, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Έχει αναπηρία 93% πλέον» συμπλήρωσε ο ποινικολόγος.

Για την περίπτωση αυτή, ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι θα ζητήσει τη συμπλήρωση του κατηγορητηρίου με το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ για το θέμα της περιουσίας του ψευτογιατρού, σημείωσε ότι αν αποδειχθεί πως έγινε πλούσιος μέσα από τις απάτες και τις επικίνδυνες συμπεριφορές του, που οδήγησαν στο θάνατο και την ταλαιπωρία αρκετούς ανθρώπους, τότε η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξετάσει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.