Παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας με νέες κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων κάνει ο Δήμος Αθηναίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία, η οποία αφορά σε πρώτη φάση συνολικά 13 ακίνητα, με την προοπτική ο κατάλογος των προς κατεδάφιση κτιρίων να συμπληρωθεί και με άλλα.

Τις προηγούμενες μέρες κατεδαφίστηκε κτίριο επί της οδού Ηούς 36-38 & Δαιδαλιδών στην 3η Δημοτική Κοινότητα. Παράλληλα έχει αρχίσει η αποξήλωση αμιάντου από πέντε (5) κτίσματα που βρίσκονται στην οδό Επικλέους στην 5η Δημοτική Κοινότητα με την προοπτική η κατεδάφισή τους να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατεδάφιση ενός κτιρίου επί της οδού Αλκμαίωνος 3, στην 4η Δημοτική Κοινότητα.

Όπως τονίζει, σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, «έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιό μας σε σχέση με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας. Σε πρώτη φάση, πρέπει να φροντίσουμε άμεσα, και αυτό κάνουμε, ώστε να μην υπάρχουν κτίρια που εδώ και δεκαετίες, αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών. Κάνουμε το ξεκαθάρισμα για να μπούμε στην αξιοποίηση εκείνων των κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές.

Το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε στη λύση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχει έρθει η ώρα να κλείσουμε με αυτό το κεφάλαιο».

Με τις κατεδαφίσεις κτισμάτων για τα οποία υπάρχουν οριστικές αποφάσεις αλλά και τις παρεμβάσεις σε άλλα κτίρια με προστατευτικά στις όψεις τους, ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίνεται στο αίτημα κατοίκων αλλά και επισκεπτών να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση του έτσι ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα. Όλα αυτά με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την διάσωση μιας μοναδικής αναξιοποίητης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελούν πολλά από αυτά τα κτίρια-κοσμηματα σε  γειτονιές της πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενα της εργολαβίας που επιταχύνεται αυτό το διάστημα από την Διεύθυνση Κτιριακής Υποδομής με τον συντονισμό από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αποστολόπουλο, είναι:

·H πλήρης κατεδάφιση στατικώς ανεξάρτητων ιδιόκτητων κτιρίων για τα οποία έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου.

·Η πλήρης κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτιρίων για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη ρυμοτόμηση τους.

·Η αποτροπή επικινδυνότητας κτιρίων με την τοποθέτηση προστατευτικών σκαφών στις όψεις τους.