Με έντονο πορτοκαλί χρώμα βάφτηκε ο αττικός ουρανός το βράδυ της Δευτέρας την ώρα που έδυε ο ήλιος, καθώς η κακοκαιρία είχε ήδη χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου.

Η υψηλή συγκέντρωση σκόνης στα σύννεφα, καθώς και οι τελευταίες αχτίδες του ηλίου έφτιαξαν έναν μοναδικό «πίνακα» πάνω από την Αθήνα. Την ώρα που καταγράφηκε το φαινόμενο αυτό η βροχή είχε σταματήσει.

Πηγή: Michalis Anastasakis / Forecast Weather Greece

Πηγή: Giorgos Ioakeim / Forecast Weather Greece

Με κακοκαιρία ξεκίνησε η εβδομάδα

Μόνο καλοκαίρι δεν θυμίζει ο καιρός, καθώς καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις «σαρώνουν» το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Καταιγίδες σημειώθηκαν σε Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.

Παράλληλα, χαλάζι έριξε στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τον Δομοκό, τον Βόλο, την Κόρινθο, αλλά και την Αττική. Συγκεκριμένα, μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες στα Μεσόγεια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η κακοκαιρία έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής, ενώ τουλάχιστον μέχρι τις 19:30 αναμένονται βροχές σε όλο το λεκανοπέδιο.

Δείτε εικόνα από την Αττική:

Καλλιάνος: Μέχρι την Πέμπτη η κακοκαιρία

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, έκανε λόγω για «επιστροφή της αστάθειας».

«Μπήκαμε σε μια εβδομάδα, όπου μέχρι και την Πέμπτη θα πάμε με ισχυρές μπόρες και τοπικές καταιγίδες στις περισσότες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, από τις 12 το μεσημέρι ως και τις 6 το απόγευμα»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ορεινά και τα ημιορεινά της χώρας από τη Θράκη μέχρι και την Πελοπόννησο, κατά τόπους θα έχουμε έντονα φαινόμενα. Πιο εξασθενημένα τα φαινόμενα στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Βροχές θα πλήξουν και τις μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) μέχρι την Πέμπτη.

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Κόρινθο

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κόρινθο που πλήττεται τις τελευταίες ώρες από ισχυρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους.

Η κακοκαιρία σάρωσε κυριολεκτικά την Κόρινθο, «αδειάζοντας» στην περιοχή μεγάλες ποσότητες νερού, με συνέπεια να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στα Αθίκια Κορίνθου έπεσε και χαλάζι, σύμφωνα με το ekorinthos.

Χαλάζι… παντού

Χαλάζι δεν έριξε μόνο στην Κόρινθο, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα φαινόμενα χαλαζόπτωσης ξεκίνησαν από την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Σύμφωνα με το xronos.gr, το πέρασμα της κακοκαιρίας δημιούργησε προβλήματα στο νομό Ροδόπης.

Στον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Βουλγαρία μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που «έστρωσε» το οδόστρωμα!

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές και δείχνουν μάλιστα ότι το φαινόμενο είναι αισθητό πολύ κοντά στην Κομοτηνή, δηλαδή πριν την έξοδο προς Καρυδιά.

Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε το μεσημέρι της Δευτέρας, μέρος του Πηλίου και συγκεκριμένα το Βόρειο κομμάτι του βουνού, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες.

Καταστροφές προκλήθηκαν από το χαλάζι και στη Μακρυράχη Δομοκού.

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» και πώς θα κινηθεί

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι οποίες στο χάρτη που ακολουθεί έχουν τη μορφή ψυχρής λίμνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος και τα αυξημένα ποσά υγρασίας, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη καταιγίδων με τα εντονότερα φαινόμενα όπως συνηθίζεται αυτήν την εποχή να εκδηλώνονται κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με το meteo, αυτό το είδος καταιγίδων της θερμής περιόδου του έτους, ευνοεί την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.

Έτσι, έντονη αστάθεια θα επικρατήσει στη χώρα έως και την Πέμπτη 25/06, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχοπτώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr με βήμα τριών ωρών, για το διήμερο Δευτέρα 22/06 – Τρίτη 23/06. Όπως διακρίνεται τα εντονότερα και πιο γενικευμένα φαινόμενα αναμένονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.