Μέτρα που μας φέρνουν στο μυαλό μνήμες από το μαζικό lockdown που είχε τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας,  εφαρμόστηκαν στον Εχίνο.

Τα αυστηρά μέτρα, αυτά δηλαδή της πλήρους απομόνωσης για 7 μέρες, εφαρμόστηκαν μετά τον εντοπισμό 73 νέων κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα πέντε άνθρωποι μόνο από τον τοπικό οικισμό έχουν χάσει τη μάχη με τον φονικό ιό τις τελευταίες ημέρες, γεγονός άκρως ανησυχητικό.

Έτσι μετά από ολονύχτια σύσκεψη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να επιβληθεί αυστηρή καραντίνα στον Εχίνο από σήμερα μέχρι και τις 25 Ιουνίου.

Η εντολή αυτή του Νίκου Χαρδαλιά μετά από σύσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι η απόδειξη περί εφαρμογής τοπικών lockdown όπου υπάρχει νέα έξαρση του ιού.

Για τα τοπικά lockdowns έχουν μιλήσει επανειλημμένως επιστήμονες, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται μία τέτοια απόφαση να παρθεί και για κάποιο νησί, αν παρουσιαστεί πρόβλημα.

Στην προκειμένω περίπτωση, ο Εχίνος είχε μπει σε «ήπια» καραντίνα εδώ και μία εβδομάδα, ωστόσο χτες αποφασίστηκε η απόλυτη απομόνωση.

Την ίδια ώρα ανησυχία έχει προκληθεί από κρούσματα σε Ροδόπη και Κρήτη.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κρήτη, χτες εντοπίστηκε μετά από αρκετό καιρό ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα από τη Σουηδία, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στα Χανιά. Ο 21χρονος νοσηλεύεται στην μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου Χανίων.

Μάλιστα έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του 21χρονου ώστε να εξετασθεί αν υπάρχει κάποιο άλλο κρούσμα.

Σε καραντίνα βρίσκεται και το χωριό Αγίασμα στην Ροδόπη, όπου  την Τρίτη εντοπίστηκαν συνολικά πέντε κρούσματα. Στο σημείο έχουν φτάσει συνεργεία του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν ελέγχους.

Πέντε οι νεκροί στον Εχίνο – Κατέληξε 64χρονη

Το πρωί της Πέμπτης ανακοινώθηκε επίσης πως μία γυναίκα 64 ετών από τον Εχίνο όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι το τελευταίο θέμα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα μας από κοροναϊο ανέρχεται στους 188.

Όπως ανακοινώθηκε, η ασθενής προερχόταν από τον Εχίνο Ξάνθης και έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη, γλαύκωμα και δυσλιπιδαιμία.

Το Μπαϊράμι έφερε αυστηρό lockdown

Κι ενώ οι χάρτες του ΕΟΔΥ τοποθετούν από τον Μάρτιο την Ξάνθη και ειδικά τον Εχίνο στην κατηγορία με τους νομούς που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μιας και η περιοχή έχει μεγάλο ιστορικό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μία εορτή ήταν αρκετή ώστε να αναζωπυρωθούν με μιας τα κρούσματα.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων προκύπτει από την κινητικότητα στην περιοχή προ 14 ημερών, όταν δηλαδή οι περισσότεροι κάτοικοι της Ξάνθης γιόρταζαν το Μπαϊράμι, σαν να λέμε δηλαδή το δικό τους Πάσχα.

Για όσους δεν γνωρίζουν το Μπαϊράμ (τουρκικα: bayram και εξελληνισμένα μπαϊράμι) είναι η τουρκική λέξη για εθνική γιορτή ή αργία, που αναφέρεται και σε εθνικές (κοσμικές) και θρησκευτικές γιορτές.

Μεγάλες μη τουρκικές ή μη ισλαμικές παραδόσεις και εορτασμοί μπορεί επίσης να αποκαλούνται Μπαϊράμια, όπως δηλαδή το Halloween, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το Χάνουκα και άλλα.

Φέτος το μικρό Μπαϊράμι γιορτάστηκε από το απόγευμα της 23ης Μαΐου μέχρι το απόγευμα της 24ης Μαΐου.

Γιορτή με αγκαλιές και επισκέψεις

Φέτος λοιπόν όπως προστάζει η παράδοση οι μουσουλμάνοι παρευρέθηκαν σε προσευχές που λαβαίνουν χώρα στα τεμένη, σε ανοιχτούς χώρους και σε στάδια.

Εκεί χαιρέτησαν και αγκαλιάστηκαν, ενώ συνέχεια, γιόρτασαν κάνοντας επισκέψεις στα σπίτια των συγγενών και των φίλων για την ανταλλαγή ευχών.

Φαίνεται λοιπόν πως εκείνη την ημέρα πολλοί κάτοικοι σε Ξάνθη και Ροδόπη δεν τήρησαν τα μέτρα ασφαλείας για τον κοροναϊό με αποτέλεσμα να υπάρξει και η εύκολη μετάδοσή του.

Δυστυχώς αυτή τη φορά η αδιαφορία για τα μέτρα υγιεινής δεν «χαρίστηκε» στον Εχίνο και η αυστηρή καραντίνα δεν άργησε να έρθει.

Τι σημαίνει αυστηρή καραντίνα – Ποια η διαφορά με ένα τυπικό lockdown

Ειδικότερα από σήμερα οι κάτοικοι της κοινότητας υποχρεούνται να μείνουν στα σπίτια τους , ενώ τους επιτρέπεται να βγουν μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα ή φάρμακα.

Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους στην κοινότητα, ούτε να ανοίξουν το κατάστημα τους, καθώς  όλα τα μαγαζιά  θα είναι κλειστά και ανοιχτά θα είναι μόνο τα φαρμακεία.

Για τις επόμενες επτά μέρες, στον Εχίνο θα ισχύει:  

  • Δεν τους επιτρέπεται να βγουν εκτός της κοινότητας του και εκτός σπιτιού αν δεν είναι να επισκεφτούν κάποιο μαγαζί για να προμηθευτούν υλικά αγαθά.
  • Θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα όταν κυκλοφορούν εκτός σπιτιού και όταν εισέρχονται σε κάποιο κατάστημα η φαρμακείο.
  • Οι λαϊκές αγορές θα σταματήσουν να λειτουργούν όσο είναι σε εφαρμογή η αυστηρή καραντίνα, όπως και τα εμπορικά καταστήματα.
  • Οι μόνες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στον Εχίνο θα είναι τα παντοπωλεία, τα οπωροπωλεία, τα κρεοπωλεία, οι φούρνοι, οι υπεραγορές, δηλαδή τα super market.
  • Η  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Μύκης θα φροντίσει αυτές τις ημέρες για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Επίσης θα υπάρχει λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

Συναγερμός στα Χανιά: Θετικός στον ιό Σουηδός

Συναγερμός έχει σημάνει και στα Χανιά καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα κοροναϊού σε έναν 20χρονο άνδρα από τη Σουηδό ο οποίος προσήλθε το πρωί της Τετάρτης στο Νοσοκομείο Χανίων και έκανε τεστ που βγήκε θετικό. Θετικό στον ιό ήταν και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ, που βγήκε το βράδυ.

Ο Σουηδός νοσηλεύεται στην μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου Χανίων και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Πληροφορίες του cretapost.gr αναφέρουν πως πρόκειται για έναν νεαρό ο οποίος στις 5 Μαΐου είχε ελαφριά συμπτώματα και το τεστ για κορονοϊό που έκανε στο Νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ» της Αθήνας βγήκε θετικό. Στη συνέχεια, μια εβδομάδα αργότερα, έκανε νέο τεστ στο ίδιο νοσοκομείο, όπου και πάλι βγήκε θετικό, ωστόσο δεν τον κράτησαν για νοσηλεία, καθώς είχε ήπια συμπτώματα.

Ήδη σήμερα ξεκίνησε και η διαδικασία της ιχνηλάτησης, καθώς ο νεαρός από τη Σουηδία λόγω της φύσης της εργασίας του σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών είχε έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο στα Χανιά.

Τέλος λήψη αποφασίστηκε λήψη περιοριστικών μέτρων και στον δήμο Ιάσμου, στη Ροδόπη, την Τρίτη μετά τον εντοπισμό  5 κρουσμάτων στο χωριό Αγίασμα του δήμου Ιάσμου Ροδόπης.

Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν είχε επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και είχε ζητήσει την επιβολή καραντίνας στην περιοχή για να περιορισθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Τα μέτρα αυτά συνίστανται στα εξής:

  • Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες

Ειδικά μέτρα στον οικισμό του Αγίασμα

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21.00 ως ώρα 07.00 της επομένης
  • Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός οικισμού
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
  • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών  από άλλες περιοχές εντός και εκτός  οικισμού .
  • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.