Ωρα αποφάσεων και (πολιτικής) δράσης που θα σηματοδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τις πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά κυρίως το αν θα κλειδωθούν οριστικά στο συρτάρι οι πρόωρες εκλογές, αποτελεί για τον Πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα, με καταληκτικό σημείο τα μέσα Αυγούστου. Με εμφανείς τις προσπάθειες του Μαξίμου για γρήγορη επιστροφή της κανονικότητας και της οικονομίας, διαμορφώνονται συνθήκες που πυροδοτούν ήδη συγκρουσιακό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό αλλά και «ευκαιρίες» που – για κάποιους – θα μπορούσαν να στηρίξουν προεκλογικούς σχεδιασμούς.

Στο φόντο του «πολέμου» για την οικονομία με επιπλέον δεδομένο το ευρωπακέτο στήριξης της Ελλάδας, προστίθενται η διάθεση για εξορμήσεις ανά τη χώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών του και του Αλέξη Τσίπρα, οι «μονομαχίες» του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως αυτή της ερχόμενης Παρασκευής στη Βουλή) και οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής, οι οποίες μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό, ιδίως μετά τις εξελίξεις από την Ευρώπη με το προτεινόμενο πακέτο 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, είναι και… γαλάζιας προελεύσεως, ωστόσο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν να παραπέμπουν στα πρόσφατα λόγια του περί «ανεύθυνης συζήτησης για μια κυβέρνηση δέκα μηνών». Στο μεταξύ, φαίνεται να κυοφορούνται αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο, ενδεχομένως εντός του Αυγούστου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο. Κινήσεις που εάν και όταν τελικά αποφασιστούν θα «φωτογραφίσουν» σε μεγάλο βαθμό τα αμέσως επόμενα βήματα του Μαξίμου, το φθινόπωρο ή και στις αρχές του 2021.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει («Καθημερινή») ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά την κοινωνική πλειοψηφία», αλλά και χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτική κίνηση» τυχόν πρόκληση πολιτικών εξελίξεων από τον Μητσοτάκη. Είναι το ίδιο μήνυμα που εδώ και καιρό εκπέμπει η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία ετοιμάζει τη συνδιάσκεψη του φθινόπωρου και σκοπεύει πάντως να περάσει το καλοκαίρι με θεματικές συζητήσεις και εκδηλώσεις ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της οικονομίας. Το στίγμα αυτό, άλλωστε, αναμένεται να εκπέμψει και κατά τη σημερινή συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι δίαυλοι με την κοινωνία

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αποφασίσει να εντείνουν τους διαύλους τους με κοινωνικούς φορείς και πολίτες. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αποδίδει η στρατηγική ώστε να περνούν στην κοινωνία οι κυβερνητικές θέσεις. Η συγκράτηση των απωλειών στον τουρισμό και της συνολικής ύφεσης και η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στο άνοιγμα της οικονομικοκοινωνικής καθημερινότητας παραμένουν τα άμεσα μεγάλα στοιχήματα για τον Πρωθυπουργό, όπως διαμηνύουν οι συνεργάτες του, με στόχο την επιστροφή της κυβερνητικής ατζέντας στις φοροελαφρύνσεις και την ανάπτυξη.

«Το δεύτερο τρίμηνο προφανώς θα είναι δύσκολο για την ελληνική οικονομία και ελπίζουμε ότι από το τρίτο τρίμηνο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα» ανέφερε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ο ίδιος έκανε λόγο για επιπλέον «όπλα στη φαρέτρα», δείχνοντας άρα σε επαναξιολόγηση και αναπροσαρμογή της στρατηγικής στήριξης της οικονομίας στο προσεχές διάστημα.

1. Η ύφεση και 32 δισ. ευρώ ανάμεσά τους

Στη «μεγάλη ευθύνη» της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε βάθος τριετίας αναφέρονται στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιχειρώντας να κλείσουν συζητήσεις (και ανάμεσα σε γαλάζια στελέχη) που συνδέουν το υπό διαπραγμάτευση πακέτο «Next Generation EU» με νέο πολιτικό αφήγημα και σημαντικές οικονομικές και αναπόφευκτα πολιτικές εξελίξεις. Από την κυβέρνηση επιμένουν να «ξορκίζουν» με κάθε ευκαιρία τα περί νέων μνημονιακών δεσμεύσεων και δείχνουν στην κατεύθυνση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Είναι σαφές ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα παραμείνουν στην καθημερινή «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία, η οποία διεξαγόταν και πριν από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις με αλληλοκατηγορίες για «λεφτόδεντρα», «ανευθυνότητα» και «μνημόνια». Επιπλέον είναι ξεκάθαρο ότι από την κυβέρνηση επενδύουν και πολιτικά στην πρόταση για πακέτο 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όταν μιλούν για την «αθόρυβη δουλειά» όλο το προηγούμενο διάστημα και για απόδειξη της εμπέδωσης της αξιοπιστίας της χώρας μας με το κεντρικό σκεπτικό ότι «επί Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης» – κατά τα πρόσφατα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας μια συμφωνία το γρηγορότερο. Παράλληλα όμως, κατά τις πληροφορίες, αναζητεί περιθώρια για περαιτέρω άμεση στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων, με αιχμή τον κλάδο του τουρισμού, με την αγωνία να προλάβει τυχόν έκρηξη στους δείκτες της ανεργίας και της ύφεσης.

2. Εξορμήσεις με άρωμα καμπάνιας

Αν σε κάτι συμφωνούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας είναι οι θερινές εξορμήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν μιλάμε για διακοπές αλλά για εκείνη τη διαδικασία που και οι ίδιοι αλλά, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, και στελέχη, βγαίνουν στον κόσμο, επισκέπτονται νησιά και γειτονιές της Αθήνας, αναθερμαίνουν τη λεγόμενη «αδιαμεσολάβητη σχέση».

Νωπή για παράδειγμα είναι η εξόρμηση Τσίπρα στη Ρόδο, που και ως μέρος συμβολοποιεί το φλερτ που διάγει η αξιωματική αντιπολίτευση με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, κυρίως τον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης – στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κάθοδος στη Ρόδο ήταν επιτυχημένη.

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν σε γειτονιές με το κείμενο του «Μένουμε Ορθιοι 2» και αυτό θα ενταθεί ως τακτική.

Στη Σαντορίνη

Στο ίδιο πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα δείχνουν πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη Σαντορίνη, επίσης διεθνή προορισμό, όπου και σε συνέντευξη Τύπου για τα διεθνή ΜΜΕ θα αποσταλεί μήνυμα για τον Τουρισμό. Ενα στοίχημα που φαίνεται να παίρνει πάνω του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – ο οποίος στα σχέδιά του έχει περιοδεία στην Κέρκυρα, όπου στην Κασσιόπη δρομολογείται με νέες ταχύτητες πλέον μια μεγάλη τουριστική επένδυση. Επενδύσεις και Τουρισμός είναι ο καταστατικός χάρτης ενός κυβερνητικού σχεδίου που θα έχει μπόλικη εξωστρέφεια και πολλαπλά μηνύματα.

3. Σύγκρουση παντού με συνταγή μονομαχίας

Την Παρασκευή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη… Βουλή. Η μονομαχία που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση και αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνοψίσει όλα τα πεδία στα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα αντιπαρατίθενται στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δυνατά χαρτιά του τη διαχείριση της πανδημίας, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και τη δρομολογούμενη βοήθεια των 32 δισ. ευρώ από την Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια η ξιφομαχία με τον Τσίπρα είναι για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου μια καλή ευκαιρία για να ζεσταθούν οι μηχανές της αντιπαράθεσης σε ένα φόντο ευνοϊκό για την κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς το φόντο θέλει να μεταβάλει ο Αλέξης Τσίπρας και εκτιμώντας πως μπορεί να το κάνει εντός Βουλής είναι έτοιμος για την Παρασκευή να ανοίξει μια γκάμα θεμάτων με αιχμές και πολεμική κατά της κυβέρνησης με κυρίως μενού την οικονομία και την εργασία. Θα στοχεύσει προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επιχειρήσει να ιδεολογικοποιήσει τη συζήτηση με αιχμές κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Καταγγελίες από Φώφη

Βεβαίως η άνωθεν μονομαχία δεν αρέσει σε έναν τρίτο. Μιλάμε για το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά που σε συνθήκες πίεσης από τον νέο δικομματισμό αναζητά το δικό της πεδίο και καθόλου τυχαία εξαπολύει τα πυρά της κατά των δύο σε μια λογική αυτονομίας του χώρου της.

4. Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην Προανακριτική

Το σκηνικό σύγκρουσης που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στο πεδίο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναμένεται να κορυφωθεί ενόψει των καταθέσεων τόσο του ίδιου (στις 15 Ιουνίου) όσο και των κληθέντων ως υπόπτων (στις 18 Ιουνίου ο Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 Ιουνίου ο Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η Γιάννα Παπαδάκου).

Και όσο οι εργασίες της επιτροπής θα οδεύουν προς το τέλος τους – μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να παραδώσει πόρισμα ώστε στις αρχές Ιουλίου η Ολομέλεια της Βουλής να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο – τόσο το κλίμα θα οξύνεται, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις αντιδράσεις της κάνοντας πλέον λόγο για «πραξικοπηματικές» ενέργειες της πλειοψηφίας και για «πολιτικά και νομικά απαράδεκτους» χειρισμούς, όπως στην περίπτωση της κλήτευσης των Φιλιππάκη, Τάρκα και Παπαδάκου ως υπόπτων, ιδιότητα που και οι ίδιοι αρνήθηκαν διατυπώνοντας ενστάσεις ακυρότητας που κρίθηκαν αβάσιμες από την πλειοψηφία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται με την άποψη ότι «η Βουλή ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων και όχι συμμετόχων μη πολιτικών προσώπων».

Ωστόσο η πλειοψηφία ΝΔ – Κινήματος Αλλαγής έκρινε ότι από τη στιγμή που οι τυχόν συμμέτοχοι υποχρεωτικά (συμ)παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, η κλήτευσή τους για ανωμοτί καταθέσεις είναι νομικά ορθή καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να εξεταστούν με όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται.

Τυχόν παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του Παπαγγελόπουλου και συμμετόχων, εφόσον υπάρχουν, αναμένεται να προκαλέσει ευρύτερες πολιτικές αναταράξεις που θα επιφέρουν θερμοκρασίες «καύσωνα» στο πολιτικό σκηνικό.