Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο που θα εκδώσει η Ελλάδας, λήξεως στις 16 Ιουνίου 2023.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετείται στο Mid Swap + 170/175bps δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, καθώς το mid swap για την 10ετία διαμορφώνεται σήμερα στις -0,05 μονάδες βάσης.

Σε ότι αφορά το τελικό επιτόκιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,39% και στα χαμηλά τριών μηνών και το spread στις 172 μονάδες βάσης, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο νέος τίτλος μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5% – 1,6%.

Στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να ενισχύσει περαιτέρω το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στα 1,35 τρισ. ευρώ, αλλά και να στείλει το μήνυμα πως η στήριξη στη ζώνη του ευρώ θα είναι «χωρίς όριο» έχει κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Μεταξύ των πλέον ευνοημένων είναι οι κρατικοί τίτλοι της Ελλάδας, που επιδίδονται σε ράλι το τελευταίο διάστημα.