Νέα στοιχεία κατατέθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την καταγγελλόμενη σκευωρία και το πιθανό παραδικαστικό κύκλωμα.

Στη διάθεση της Επιτροπής βρίσκονται πλέον απόρρητα έγγραφα του FBI. Το υλικό διαβιβάστηκε στην Επιτροπή από τον πρώην επόπτη της Εισαγγελίας  Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, συνοδεία πολυσέλιδης προσωπικής του επιστολής.

Τι αφορούν τα απόρρητα έγγραφα του FBI

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έγγραφα αφορούν στοιχεία που έχει συλλέξει το FBI από δική του έρευνα και όχι την αλληλογραφία με τις ελληνικές αρχές.

Από αυτά προκύπτει πως οι περίφημες αμερικανικές εκθέσεις καταγράφουν τις καταγγελίες δύο μαρτύρων που κωδικοποιούν ως C1 και C2. Επισημαίνουν δε ότι πρόκειται για έλληνες πολίτες στελέχη της Νovartis Ελλάδας. Μάλιστα για τον C1 δίνουν πληροφορίες που παραπέμπουν σε γνωστό πρόσωπο το οποίο εικάζεται ότι είναι ο “Μάξιμος Σαράφης”.

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως υπογραμμίζουν ότι οι πληροφορίες των εγγράφων «βασίζονται σε εξέταση μαρτύρων…» πως «η έρευνα είναι εν εξελίξει και το FBI όπως και οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε πραγματικά ή νομικά συμπεράσματα…» και πως οι πληροφορίες «δεν θα έπρεπε να εκληφθεί σαν τελικό πραγματικό πόρισμα».

Σημειώνεται ότι μερίδα εγγράφων του FBΙ έχουν ζητηθεί προ πολλού εκ μέρους της Προανακριτικής από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τα οποία η ίδια αρνείται να κοινοποιήσει επικαλούμενη το απόρρητο του περιεχομένου τους και την απαιτούμενη έγκριση των αμερικανικών αρχών για τη δημοσιοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει πως οι νέες αποκαλύψεις θεμελιώνουν ευθέως τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς.