Την περαιτέρω χαλάρωση των δρακόντειων μέτρων για το lockdown στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι πέντε προϋποθέσεις (η προστασία του NHS, η πτώση των θανάτων και των κρουσμάτων, η επίλυση λειτουργικών προβλημάτων και η προσπάθεια αποφυγής δεύτερης κορύφωσης) για την άρση των μέτρων επιτεύχθηκαν και έτσι η χώρα έπεσε από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3 του συναγερμού για τον κοροναϊό.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε το «πράσινο φως» για τις συναθροίσεις έως έξι ατόμων σε δημόσιους χώρους από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Oι συναθροίσεις έξι ατόμων θα επιτρέπονται και σε ιδιωτικούς ανοιχτούς χώρους. Έτσι, με τις ευχές του «Μπο Τζο», οι Βρετανοί θα μπορούν να χαρούν καλοκαιρινά μπάρμπεκιου στους κήπους τους, καθώς θα επιτρέπεται να έχουν καλεσμένους φίλους ή την οικογένειά τους, εφόσον όλοι τηρούν τα μέτρα υγιεινής και αποστάσεων.

Βέβαια, ο Τζόνσον σύστησε στους Βρετανούς να μη κοιμούνται στα σπίτια φίλων τους.

Κάποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν τις πόρτες του από τη Δευτέρα, ενώ οι υπόλοιπες θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Τα καταστήματα εστίασης και τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά αργότερα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τους δύο λοιμωξιολόγους, που παρευρίσκονταν στην ενημέρωση, ο δείκτης R βρίσκεται ακόμα κοντά στο 1 (μεταξύ 0,7 και 0,9), ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να εξασκήσουν ιδιαίτερη προσοχή στη νέα αυτή φάση που εισέρχεται η χώρα.

Ο Τζόνσον δεν άφησε τους λοιμωξιολόγους να σχολιάσουν το σκάνδαλο Κάμινγκς

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν επέτρεψε στους δύο λοιμωξιολόγους, τον Κρις Γουίτι και τον Πάτρικ Βάλενς, να απαντήσουν στις πολλαπλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την παραβίαση της καραντίνας από τον Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο Τζόνσον, του οποίου ο Κάμινγκς είναι το «δεξί χέρι», δεν άφησε δύο φορές τους επιστήμονες να μιλήσουν, λέγοντας ότι προσπαθεί «να τους προστατέψει από μία άδικη και αχρείαστη προσπάθεια να γίνει μία πολιτική ερώτηση».

Την τρίτη φορά, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέτρεψε τελικά στους δύο άνδρες να μιλήσουν. Αυτοί βέβαια απάντησαν διπλωματικά ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν στο ζήτημα.