Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο Covid19 δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Επισημαίνει ακόμη ότι η πλήρης κανονικότητα στη ζωή μας θα επανέλθει με την κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο πιστεύει ότι θα προηγηθεί χρονικά μίας πολύ αποτελεσματικής θεραπείας.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν «αλυσίδες σχετιζόμενων κρουσμάτων, που μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα του ιού να ξεφύγει με δυναμική υπερμετάδοσης».

Ο πολυβραβευμένος ιολόγος μιλάει για τον κεντρικό ρόλο που καλείται να παίξει ως συντονιστής σε μία πολύ μεγάλη ερευνητική προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, το λεγόμενο «Πρόγραμμα των 100.000 Γονιδιωμάτων».

Πρόκειται για μελέτη στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, και κατά την οποία θα αναλυθούν τα γονιδιώματα ασθενών που έχουν μολυνθεί με Covid, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει γιατί πεθαίνουν κάποιοι ασθενείς.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρεται ακόμη σε μία άλλη μελέτη, για την καταιγίδα κυτταροκινών, που το τμήμα του στο ΕΚΠΑ συνεργάζεται ως επικεφαλής με εργαστήρια της Οξφόρδης και του Ιμπίριαλ, προκειμένου να λυθεί ο γρίφος της ανοσολογικής κατάρρευσης που προκαλεί ο εν λόγω ιός, και έτσι μέσω αυτού, πιθανά όπως λέει, να μπορεί να ελεγχθεί αυτή η ραγδαία επιδείνωση του οργανισμού, που παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς.

Οι ρετροϊοί φαίνεται πως είναι σημείο αναφοράς για τον 42χρονο επιστημονικό υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, αφού σε αυτούς εστιάζει την ερευνητική του δραστηριότητα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε ερωτηματικά που ταλανίζουν πολλούς τομείς της Ιατρικής.

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων ο επιδημιολόγος εξηγεί ότι η χρηστικότητα τους μέχρι στιγμής έχει θεωρηθεί χαμηλή στη χώρα μας, και ως εκ τούτου φρονεί ότι καλώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.

Αναφορικά με την εικόνα στην Ελλάδα, 19 ημέρες μετά την έξοδο από την καραντίνα ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει:

«Ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σταθερά κάτω από 10. Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Την ίδια στιγμή όμως βλέπουμε αλυσίδες σχετιζόμενων κρουσμάτων, που μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα του ιού να ξεφύγει με δυναμική υπερμετάδοσης, όπως είδαμε χθες. Δηλαδή 21 κρούσματα εκ των οποίων τα δύο ορφανά και τα 19 από αλυσίδα μετάδοσης.

Ερωτηθείς για το τι ρόλο έπαιξαν τα μπάνια του λαού και ο συγχρωτισμός στις πλατείες είπε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την επίδραση από τα μπάνια του λαού, ενώ ο συγχρωτισμός στις πλατείες δεν φαίνεται να συμμετείχε σε γεγονότα υπερμετάδοσης.

«Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί στις ερμηνείες που δίνουμε σε περίοδο ύφεσης της επιδημίας, διότι είναι και θέμα τύχης αν θα μπει ένα κρούσμα στις δυνητικές εστίες» σημειώνει.

 Πότε και με ποιο τρόπο βλέπετε να επανέρχομαστε στην πλήρη κανονικότητα;

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε καόμη πως η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κάτι που πρέπει να γίνει. «Οπότε δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι είναι πείραμα, και όπως έχουμε συζητήσει πρέπει να γίνει σταδιακά για να μπορούμε να ελέγχουμε με επιδημιολογικό τρόπο, πόσα κρούσματα αυξάνονται, και αν η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η πλήρης κανονικότητα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε θα αργήσει και πιθανώς να πρέπει να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε γυρίσει στην πλήρη κανονικότητα, που είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή».

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουμε να ζούμε με το social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση), την τηλεργασία και όλα τα μέτρα που τώρα παίρνουμε, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, απαντά:

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα μέτρα, μέχρι να έχουμε μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία, ή ένα εμβόλιο, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.