Η Βρετανία αφέθηκε να προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να αγωνίζεται κυνηγώντας τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού εξαιτίας μιας «απελπιστικής» έλλειψης ηγεσίας, δήλωσε σήμερα ένας από τους πιο επιφανείς επιστήμονες της χώρας.

Ο Σερ Πολ Νερς, γενετιστής βραβευμένος με Νόμπελ και επικεφαλής του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο, δήλωσε ότι δεν του είναι σαφές ποιος είναι επικεφαλής και ότι η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερα.

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ξεκάθαρη ηγεσία σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC. «Έχω μια αίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξε μάλλον υπερβολικά άμυνα, προσπαθώντας όλο και περισσότερο να καλύψει το χαμένο έδαφος, και πασχίζοντας να ‘σβήσει τη φωτιά’ σε διαδοχικές κρίσεις».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί έντονη κριτική για την απάντησή της απέναντι στην πανδημία, με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και επιστήμονες να την κατηγορούν ότι καθυστέρηση πολύ να επιβάλει lockdown, να προχωρήσει σε μαζικά τεστ και να εξοπλίσει με προστατευτικά μέσα το ιατρικό προσωπικό.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων στη Βρετανία λόγω της COVID-19 έφθασε σχεδόν τις 43.000.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι ακολουθεί τις συμβουλές των επιστημόνων και ότι λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή.

Ωστόσο, ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας δήλωσε ότι η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί της σύμβουλοι χρειάζεται να καθορίσουν μια ξεκάθαρη στρατηγιή και τα στοιχεία πάνω στα οποία τη βασίζουν, καθώς και να διδαχθούν από τα λάθη.

«Ίσως υπάρχει κάποια στρατηγική εκεί, εγώ δεν την βλέπω», δήλωσε. «Έχουμε λιοντάρια στην πρώτη γραμμή της κλινικής περίθαλψης, χρειαζόμαστε και λιοντάρια στην ηγεσία ούτως ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε μπροστά».

«Το ερώτημα που θέτω συνεχώς στον εαυτό μου είναι ποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις, ποιος αναπτύσσει τη στρατηγική, και τη λειτουργία και την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής;», δήλωσε.

«Εγώ δεν το γνωρίζω, αλλά το θέμα είναι… εκείνοι το γνωρίζουν;».