Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κλήθηκαν για μια έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της κατηγορώντας τη Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.

«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών – η οποία επιτρέπει να επαληθεύονται στρατιωτικές κινήσεις κι η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των εξοπλισμών των 35 χωρών που την έχουν υπογράψει – είναι η τρίτη διεθνής συνθήκη από την οποία αποσύρει τις ΗΠΑ ο Τραμπ, μετά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν), που αποκήρυξε το 2018, και τη συνθήκη INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε το 2019.

Έκκληση Γερμανίας προς ΗΠΑ

Η Γερμανία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη διεθνή συνθήκη Open Skies (των «Ανοικτών Ουρανών»), τόνισε χθες Πέμπτη σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να συνεχίσει να την τηρεί πλήρως.

«Μαζί με τους εταίρους μας, θα καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της», επισήμανε ο Μάας, προσθέτοντας πως η Γαλλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «επανειλημμένα» εξηγήσει στην Ουάσινγκτον ότι «οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συνθήκης από μέρους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια» δεν μπορούν «να δικαιολογήσουν» την αποχώρηση από αυτή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες την αποχώρηση των ΗΠΑ από στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών — η οποία επιτρέπει να επαληθεύονται στρατιωτικές κινήσεις κι η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των εξοπλισμών των 35 χωρών που την έχουν υπογράψει —, κατηγορώντας τη Ρωσία πως την παραβιάζει.

Αφού οι Ρώσοι «δεν την τηρούν, αποσυρόμαστε», πέταξε.

«Λυπάμαι βαθιά για αυτή την αναγγελία», τόνισε ο Μάας, κρίνοντας πως η αυτή διεθνής συμφωνία «συμβάλλει στην ασφάλεια και στην ειρήνη σε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο» και θα «αποδυναμωνόταν» σε περίπτωση που πράγματι καταγραφόταν αμερικανική αποχώρηση από αυτήν.

Προέτρεψε ταυτόχρονα τη Ρωσία να «επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή» της συνθήκης.

«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη συνθήκη και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει» σε ισχύ, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του ώστε «να συντονιστούμε στενά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ