Ξεκινά το μεσημέρι στη Ολομέλεια της Βουλής η μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου που αφορά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Στην ψηφοφορία θα πάρουν μέρος μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής που συμφωνούν με το αίτημα της διεύρυνσης καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τη διαδικασία.

Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει τους βουλευτές του σε αποχή από τη σημερινή ψηφοφορία.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εκπέμπει πολιτικά το μήνυμα της αποστασιοποίησης από τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού του. Παράλληλα, η τακτική της αποχής από κρίσιμες ψηφοφορίες επιλέγεται συνήθως από τις ηγεσίες κομμάτων όταν υπάρχει φόβος διαρροών και ανεπιθύμητων ανταρσιών.

Στα κακουργήματα που αναμένεται να προστεθούν στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η σύσταση εγκληματικής συμμορίας, εκβιασμοί και δωροληψία.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή συζήτηση κατά την οποία αναβίωσαν οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις πέντε ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για την τοξική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν και για την απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τον κ. Παππά οι οποίοι μάλλον αιφνιδίασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πρόεδρό του που παρακολουθούσε δια ζώσης την τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου.

Πάντως, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η αποχή από την ψηφοφορία δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τον κ. Παπαγγελόπουλο. Προσθέτουν δε, πως οι εργασίες της προανακριτικής και οι καταγγελίες περί σκευωρίας έχουν μετατραπεί σε φιάσκο το οποίο η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει.

Πέραν αυτών ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του εξέφρασε ήπια συμπαράσταση προς τον κ. Παπαγγελόπουλο αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί για όσα κατήγγειλαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ότι διαδραματίζονταν επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης.

Παράλληλα, απέφυγε να μιλήσει και για όσα διημείφθησαν μεταξύ των Ν. Παππά, Δ. Παπαγγελόπουλου και Σ. Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου και ελάχιστα μέτρα από το δικό του γραφείο.

Από την άλλη πλευρά πηγές της ΝΔ σχολίασαν πως «ο κ. Τσίπρας σύρθηκε στην Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ. Παπαγγελόπουλο στην Προανακριτική Επιτροπή. Για την ταμπακιέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών κατά του κ. Παπαπγελόπουλου ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή. Και έτσι μένει ένα αναπάντητο ερώτημα: τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ίσως το γεγονός ότι δύο Υπουργοί του συζητούσαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με επιχειρηματία για τις “εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις””.

Τι είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να αποδομήσει το εις βάρος του κατηγορητήριο στοχεύοντας στην αξιοπιστία των εισαγγελέων που κατέθεσαν επωνύμως ότι υπέστησαν απειλές, εκβιασμούς και παρεμβάσεις στο έργο τους.

Αναφορικά με την περίφημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10.3.2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον Σάμπυ Μιωνή παραδέχθηκε για μια ακόμα φορά πως έθεσε ζήτημα καταβολής χρημάτων προς τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη ως δικαστικά έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Μιωνή κατήγγειλε στην προανακριτική πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ζήτησε χρήματα προκειμένου να διευθετήσει με ευνοϊκό τρόπο μια σειρά απο δικαστικές έρευνες και ιδιωτικές αντιδικίες που είχε με τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε: «στη μήνυσή του ο κ. Μιωνής αναφέρει πως κατά τη συζήτηση εγώ παρενέβην και του είπα να υπάρχει αναφορά στη συμφωνία που θα λέει: “και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα και που έχει δημιουργήσει”. Την εύλογη απορία μου επιχειρεί να την εμφανίσει ως εκβιασμό. Ο κ. Μιωνής αναφέρθηκε στα δικά του δικαστικά έξοδα και εγώ εύλογα του απάντησα: “εντάξει τα δικά σου έξοδα. Με τα έξοδα του άλλου όμως τι θα γίνει;”».

Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσει για τους λόγους που το Μέγαρο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να είχε μετατραπεί σε χώρο διευθέτησης δικαστικών μαχών «έδειξε» προς τον κ. Νίκο Παππά.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση οργανώθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Παππάς του εκμυστηρεύτηκε πως υπήρξε παρέμβαση απο τον πρέσβη του Ισραήλ προκειμένου να δεχθούν τον κ. Μιωνή ενώ αποκάλυψε πως, όταν ο ίδιος επιχείρησε να αποχωρήσει απο τη συνάντηση, εκνευρισμένος από όσα υποστήριζε ο κ. Μιωνής, «ο Νίκος Παππάς μου έκανε στα κρυφά, νοήματα για να δείξω υπομονή και να παραμείνω».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της κυρίας Γεωργίας Τσατάνη η οποία στην προανακριτική αποκάλυψε ότι την απείλησε πως δεν θα κάνει Χριστούγεννα αν δεν επιστρέψει τον φάκελο της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε αρχικά να πλήξει την αξιοπιστία της εισαγγελέως λέγοντας ότι ο σύζυγός της και τα παιδιά της είναι στελέχη της ΝΔ και στη συνέχεια υποστήριξε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία αποτελούσε «ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών» και όχι απειλή.

Η διαδικασία 

Η ψηφοφορία επί της πρότασης των 30 βουλευτών της ΝΔ είναι μυστική. Λόγω των μέτρων για την Covid-19, οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 60 στην αίθουσα, για να ψηφίσουν. Για να γίνει δεκτή η πρόταση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η δικαιοδοτική λειτουργία της Βουλής περιορίζεται στην άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία υποχρεωτικά καταλαμβάνει και τους τυχόν συμμετόχους. Μετά την λήψη απόφασης για δίωξη, καθήκοντα κύριας ανάκρισης αναλαμβάνει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται αποκλειστικά από ανώτατους δικαστές και αναθέτει σε μέλος του καθήκοντα ανακριτή. Το Δικαστικό Συμβούλιο εκδίδει αμετάκλητα βούλευμα, για την παραπομπή ή μη του κατηγορουμένου ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου.