Τις οργανωμένες παραλίες μπορούν να χαρούν από σήμερα οι λουόμενοι, καθώς άνοιξαν, αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίας και η λαχτάρα για τη θάλασσα, οδήγησαν πολλούς Αθηναίους στις ακτές της Αττικής, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, ωστόσο η μεγάλη προσέλευση στις πλαζ αναμένεται αύριο Κυριακή.

Οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να ετοιμάσουν τις οργανωμένες παραλίες, σύμφωνα με τις οδηγίες που τέθηκαν.

Αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων 40 λουόμενους ανά ένα στρέμμα, τέσσερα μέτρα ο ένας άξονας της ομπρέλας από τον άλλο και δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα. Στις εισόδους γίνεται καταμέτρηση του κοινού, ώστε να τηρηθεί και να μην ξεπεραστεί το όριο. Συνεργεία καθαρισμού απολυμαίνουν καρέκλες και ξαπλώστρες σε κάθε αλλαγή λουόμενου, ενώ γίνεται διαρκώς αποβακτηριοποίηση στις τουαλέτες.

Οι καντίνες και τα μπαρ δεν πουλούν αλκοόλ και για όλα τα άλλα είδη (καφές, αναψυκτικά, σάντουιτς σε συσκευασία κ.α.) οι λουόμενοι τα αγοράζουν και επιστρέφουν στις ξαπλώστρες, επειδή δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή τους στον εκεί χώρο για να αποφευχθούν συνωστισμοί (λειτουργούν δηλαδή σαν take away), ενώ απαγορεύεται και η μουσική.

Η δημοτική Αστυνομία εποπτεύει και τα πρόστιμα για όσους δεν ανταποκρίνονται στις οδηγίες είναι πολύ τσουχτερά, ωστόσο στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι λουόμενοι εμφανίζονται και ενημερωμένοι ως προς τις υποδείξεις που έχουν ανακοινωθεί και συμμορφώνονται τηρώντας τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα στις πλαζ να μην έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό περιστατικό παρατυπίας.

Αθήνα: Φράκαρε η παραλιακή από το μποτιλιάρισμα

Στην Αθήνα από το πρωί η Παραλιακή είχε μπλοκάρει από τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακινητοποιημένα στα φανάρια για αρκετή ώρα.

Κάτι που σε συνδυασμό με την υπερβολική για την εποχή ζέστη έκαναν την κατάσταση ανυπόφορη.

Πάντως σε όλες τις οργανωμένες παραλίες έχουν παρθεί τα μέτρα ασφαλείας με αποστάσεις άνω των τεσσάρων μέτρων στις ξαπλώστρες, χωρίς μουσική και χωρίς να πωλούνται αλκοολούχα ποτά.

Σε περιοχές όπως η Βάρκιζα και η Γλυφάδα σημειώθηκαν και μεγάλες ουρές, ενώ γεμάτες είναι και αρκετές ανοργάνωτες παραλίες, όπως δηλαδή και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι λουόμενοι προσέχουν και διατηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις οργανωμένες πλαζ.

Χανιά: Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες

Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες – επιχειρηματίες, συνθέτουν το σκηνικό στα Χανιά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας «οδήγησαν» πολλούς στο να αναζητήσουν λίγη δροσιά, με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις δημοφιλείς παραλίες της Νέας Χώρας, της Χρυσής Ακτής, των Αγίων Αποστόλων, του Γλάρου, του Σταλού και της Αγίας Μαρίνας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λουόμενοι κρατούν αποστάσεις, ενώ κλειστά είναι τα beach-bar, οι ιδιοκτήτες των οποίων προετοιμάζονται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, όταν δοθεί από του αρμοδίους το πράσινο φως για το άνοιγμα της εστίασης.

Ανοικτά,τηρώντας τα όσα προβλέπει η νομοθεσία είναι τα αναψυκτήρια, που ήδη έχει εκμισθώσει μέσω διαγωνισμού ο δήμος στις παραλίες Χρυσής Ακτής και Αγίων Αποστόλων.

Το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων πραγματοποίησαν ελέγχους στην ανατολική παραλία της Σούγιας Σελίνου και απομάκρυναν περίπου 12 άτομα που έκαναν κάμπινγκ, καθώς από την νομοθεσία απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση.

Θεσσαλονίκη: Ξαπλώστρες με ατομικό διαχωριστικό, θήκη για αντισηπτικό, προσωπικές ομπρέλες και παραλίες με λίγο κόσμο θέλουν οι λουόμενοι

Σε must του φετινού καλοκαιριού εξελίσσεται η …ξαπλώστρα ΙΧ όπως δείχνουν οι αγορές ατομικού εξοπλισμού για την παραλία που κάνουν οι Θεσσαλονικείς. Το «καλοκαιράκι, ήλιος, θάλασσα, μπανάκι κι αεράκι…» θέλει ελέω κοροναϊού και την ιδιωτική του ξαπλώστρα με ατομικό μάλιστα διαχωριστικό, κανόνες υγιεινής και κοινωνικές αποστάσεις που χωρίς αμφιβολία θα κάνουν ανάμνηση του παρελθόντος το περυσινό αδιαχώρητο στις παραλίες.

Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις στα καταστήματα για ξαπλώστρες της παραλίας(σπαστές, μονοκόμματες, μεταλλικές ή πλαστικές) έχουν αυξηθεί, «σχεδόν διπλασιαστεί» όπως δηλώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, με τους πελάτες να ζητούν ακόμη και… πατέντες για να προφυλαχθούν που θα περιλαμβάνουν από ατομικά προστατευτικά διαχωριστικά στα πλαϊνά της ξαπλώστρας, μέχρι και θήκη για το απολυμαντικό τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Χρήστος Εγγλέζος ιδιοκτήτης βιοτεχνίας μεταλλικών επίπλων υποστηρίζει «πως είναι ο πρώτος Μάιος που οι παραγγελίες χτύπησαν …κόκκινο και μάλιστα όχι μόνο στη χονδρική, αλλά και στη λιανική.

Παραγγέλνουν για όλη την οικογένεια, καθώς θέλουν να έχει ο καθένας τη δική του ξαπλώστρα και μας ρωτούν πρώτα απ όλα τον τρόπο να την καθαρίζουν και να την απολυμαίνουν. Κάποιοι μου ζήτησαν να φτιάξω ειδικές

κατασκευές με διαχωριστικά αλλά και θήκες για τα αντισηπτικά. Δεν έχω φτιάξει προσθήκες ακόμη αλλά δεν νομίζω πως θα τις αποφύγω” λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Εγγλέζος φτιάχνει ξαπλώστρες «εδώ και 40 χρόνια αλλά είναι η πρώτη χρονιά- όπως λέει-που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες καθώς εκτός από χρήση για την παραλία αγοράζουν ξαπλώστρες και για το

μπαλκόνι, την αυλή ή την ταράτσα. Οι περισσότεροι προτιμούν μάλιστα αυτές του αλουμινίου με διάτρητο ύφασμα ή με κάλυμμα που πλένεται» εξηγεί.

Θέλουν και τη δική τους ομπρέλα

Κατακόρυφη είναι όμως η ζήτηση και σε ομπρέλες παραλίας αφού και σ αυτήν την περίπτωση για πολλούς δεν ενδείκνυνται οι κοινής χρήσης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Ακριβός, ιδιοκτήτης καταστήματος με ομπρέλες, από το 1970, στη Θεσσαλονίκη, φέτος πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναζητήσουν παραλίες ερημικές με την δική τους ομπρέλα στις αποσκευές.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί πάνω από πενήντα τοις εκατό. Οι περισσότεροι έρχονται στο κατάστημα και μας λένε ότι ανησυχούν και θέλουν τη δική τους ομπρέλα με τη δική τους μάλιστα βάση. Οι μεγαλύτερες οικογένειες παραγγέλνουν πιο μεγάλες ομπρέλες. Φέτος έχουμε πολλούς πελάτες που αγοράζουν για πρώτη φορά ομπρέλα θαλάσσης», εξηγεί.

Ο κ. Ακριβός , επισημαίνει πως αυτό που του ζητούν οι πελάτες- λουόμενοι είναι οι πολύχρωμες ομπρέλες να είναι εύκολες στη μεταφορά, να χωράνε στο αυτοκίνητο, να διπλώνουν και να μπορούν να απολυμανθούν. «Πρωταγωνίστρια» πάντως μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί η κοινή δίμετρη ομπρέλα που μεταφέρεται εύκολα και ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις για τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των λουομένων στην αμμουδιά.

Πρώτο κρας τεστ σήμερα για τις οργανωμένες παραλίες – Τι φοβάται η κυβέρνηση

Με τον υδράργυρο να έχει χτυπήσει κόκκινο πριν μπούμε καν επίσημα στο καλοκαίρι, οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας άνοιξαν σήμερα τις πύλες τους κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας. Οι δήμοι έχουν αναλάβει το βάρος της επιτήρησης προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και να τηρηθούν πιστά οι κανόνες του ΕΟΔΥ.

Τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, ωστόσο ο αρχικός στόχος θα είναι οι συστάσεις τόσο προς τους υπεύθυνους όσο και τους λουόμενους. Η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα που δημιουργηθεί καθώς υπάρχει ο φόβος της μαζικής προσέλευσης στις παραλίες, αυξάνοντας τις πιθανότητες της εξάπλωσης της νόσου.

Τα θετικά μηνύματα που φτάνουν από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας για την πορεία της νόσου, δεν εφησυχάζουν τους λοιμωξιολόγους που τονίζουν συνεχώς πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, με το ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης της νόσου να είναι ορατό. Ωστόσο η ικανοποιητική εικόνα που επικρατεί έκαναν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και η πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου καταστημάτων και καταναλωτών εστίασης και διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου, για τα νέα μέτρα στις παραλίες και στα μαγαζιά, τις προετοιμασίες των καταστημάτων και το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν όχι μόνο αυτά που δε θα ανοίξουν καθόλου φέτος, αλλά και αυτά που θα λειτουργήσουν τελικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έγινα αγώνας δρόμου» για να προλάβουν τα καταστήματα και οι παραλίες να προετοιμαστούν με βάση τα νέα μέτρα. Γίνονται διαρκείς απολυμάνσεις στους χώρους που θα χρησιμοποιούντα από τους πολίτες, ενώ έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες με απόσταση μεταξύ τους.

Ο κ. Κονδύλης έδωσε δυο βασικές οδηγίες για την παραμονή στην παραλία και οι οποίες είναι οι εξής. Χρήση προσωπικής πετσέτας στις ξαπλώστρες και τήρηση των αποστάσεων, ενώ για τις τιμές υποστήριξε πως στο βαθμό που εξαρτάται από το δήμο, θα παραμείνουν ίδιες. «Μπορούμε κι έτσι να περάσουμε όμορφα», ήταν το μήνυμα του δημάρχου.

Από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντίνου, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ως προς την προσαρμογή στα νέα μέτρα, αλλά και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όποιον τα παραβιάζει. Ο τζίρος των καταστημάτων «δε βγαίνει ούτε για αστείο», δήλωσε και τόνισε πως το 1/3 των επιχειρήσεων θα μπορέσει να λειτουργήσει, ενώ οι υπόλοιπες θα παραμείνουν κλειστές.

Οι κανόνες στις παραλίες

Στις οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα. Επίσης επιτρέπονται δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Επιτρέπεται μόνο take away καφέ, συσκευασμένο φαγητό χωρίς επιτόπια παρασκευή του. Παράλληλα, απαγορεύεται η πώληση συσκευασμένων ή παρασκευασμένων ποτών από τα beach bar, επιτρέπονται μόνο αναψυκτικά.

Επίσης απαγορεύεται το delivery φαγητού στις παραλίες. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας των εργαζομένων στα οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν απόσταση 1,5 μέτρο ενώ περιμένουν σε ουρά.

Αυστηρά πρόστιμα

Με αυστηρά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους που μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές οργανωμένων παραλιών που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες προστασίας έναντι του κοροναϊού .

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έχει ανακοινώσει πως στην πρώτη παράβαση των κανόνων, θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις πρόστιμο ύψους από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται για 90 ημέρες.

Τσιόδρας: Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον κοροναϊό

Οι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν πως ο κοροναϊός  αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και καλούν τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον ιό. «Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κοροναϊό» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί. «Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο είναι μέτρο προστασίας όλων».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί. Αν το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τον κοροναϊό.