Προειδοποίηση προς τους Βρετανούς να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να μην μπορέσουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό απευθύνει η κυβέρνηση της χώρας, κάτι που σίγουρα πρόκειται να έχει αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν αποκάλυψε το σχέδιο της για την επανεκκίνηση των ταξιδιών μεταξύ των χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πια μέρος της ΕΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο του Brexit υποχρεούται ακόμα να τηρεί τη νομοθεσία για ελεύθερη μετακίνηση.

Σύμφωνα με τον Independent, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να κάνει διακρατικές συμφωνίες (πχ. με τη Γαλλία), εξαιρώντας έτσι κάποιες χώρες από τη 14ήμερη καραντίνα κατά την άφιξη στη χώρα.

Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων από το κυβερνητικό επιτελείο, οι Βρετανοί τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό. Τα βρετανικά μέσα εκτιμούν ότι ακόμα και αν τελικά απελευθερωθούν τα διεθνή ταξίδια, αυτό θα γίνει μετά τις αρχές Ιουλίου.

Βρετανός υπουργός Μεταφορών: Παίρνετε ρίσκο αν κλείσετε διακοπές στο εξωτερικό

Σε δηλώσεις του το πρωί ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, σημείωσε αρχικά ότι αυτή τη στιγμή το Foreign Office (το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας) έχει σε ισχύ ταξιδιωτική σύσταση ενάντια σε οποιοδήποτε μη αναγκαίο ταξίδι στο εξωτερικό.

«Άρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κάποιος να κλείσει (διακοπές). Ο κόσμος θα πρέπει απλά να δει πού θα είμαστε κάποια στιγμή στο μέλλον. Εμείς έχουμε παρουσιάσει αυτόν τον οδικό χάρτη για το πού ελπίζουμε να είμαστε. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο ιός θα αντιδράσει όπως ελπίζουμε, διότι εξαρτάται από το πόσο πιστά θα τηρήσει ο κόσμος τους κανόνες. Θέλουμε όλοι ασφαλώς απεγνωσμένα να επιστρέψει ο κόσμος στο κανονικό και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να πάμε διακοπές και όλα τα υπόλοιπα. Αλλά μπορούμε μόνο να το κάνουμε αυτό με μικρά βήματα», συνέχισε ο κ. Σαπς.

Ερωτηθείς ξανά αν οι Βρετανοί πρέπει να κλείνουν ή όχι διακοπές για το καλοκαίρι, ο υπουργός απάντησε: «Αυτό που λέω είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Αν κλείνετε διακοπές, τότε ξεκάθαρα, από τη φύση του, παίρνετε ένα ρίσκο για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο ιός και επομένως για το ποια θα είναι η ταξιδιωτική σύσταση στο μέλλον. Άρα, αυτό είναι κάτι που ο κόσμος δε θα ήθελε να λάβει ελαφρά υπόψη».

Χάνκοκ: Δεν προβλέπονται διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι

Οι Βρετανοί είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο Χάνκοκ είχε δηλώσει ότι είναι «η πραγματικότητα της ζωής» πως μάλλον οι «μεγάλες, πολυτελείς» διακοπές στο εξωτερικό δε θα καταστούν δυνατές αυτό το καλοκαίρι για τους Βρετανούς.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει 14ήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό για να αποφύγει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλώντας την οργή των αεροπορικών εταιρειών που σχεδίαζαν να ξεκινήσουν και πάλι τις πτήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.