Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου στις μετακινήσεις των επιβατών με τα ΜΜΜ, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση.

Ειδικότερα η μετακίνηση στα ΜΜΜ θα είναι ένα από τα πρώτα τεστ στο οποίο πρέπει σίγουρα να γράψουμε όλοι άριστα.

Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ωστόσο πέραν από τους βασικούς κανόνες, υπάρχουν και αρκετές αλλαγές που έρχονται από σήμερα προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα από όλους.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να συγκρατήσει όποιος επιλέξει να μετακινηθεί με τα ΜΜΜ από σήμερα το πρωί είναι πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες, καθώς και η τήρηση των αποστάσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Ενίσχυση δρομολογίων

Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών.

Συγκεκριμένα, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000. Εφόσον χρειαστεί, δύναται να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ελεγχόμενη η είσοδος σε συρμούς και οχήματα.

Τι θα κάνουν οι βοηθοί επιβατών

Τη νέα πραγματικότητα στα μέσα μεταφοράς, περιέγραψε σε δηλώσεις του και  ο πρόεδρος της Οδικές Συγκοινωνωνίες ΑΕ (ΟΣΥ) Βασίλης Ξυπολυτάς εξηγώντας ποιο θα είναι το έργο των βοηθών επιβατών.

Όπως είπε, θα υπάρχουν «βοηθοί επιβατών» στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία.

Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας.

Μέσα στα οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει ο επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις.

«Σήμερα στην Αθήνα, λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης, έχουμε γύρω στα 550 λεωφορεία. Από την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε όλο τον στόλο των λεωφορείων, δηλαδή περισσότερα από 1.100» συμπλήρωσε ο κ. Ξυπολυτάς

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ως προς τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες. Επιπλέον υιοθετούνται μέτρα για την ελεγχόμενη είσοδο σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού, και στο πλαίσιο αυτό συστήνεται η φόρτιση προσωποποιημένων καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ card, μέσω κινητού με την τεχνολογία NFC, ή υπολογιστή. Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων

Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα. Επίσης, συνεχίζονται κανονικά οι απολυμάνσεις συρμών και οχημάτων καθώς και σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξει και καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τα νέα, αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κοροναϊό. Λόγω της εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των επιβατών και των εργαζομένων του ΟΑΣΑ, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού μεταφέρεται σε νέο χώρο στα γραφεία του οργανισμού, που βρίσκονται στο ισόγειο της οδού Ρεθύμνου 16, 106 82, Αθήνα και θα γίνεται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (10:00 – 14:00).

Οι πέντε κανόνες –Ευαγγέλιο

Οι πέντε κανόνες, που όπως είπε, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι:

-Δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη

-Δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα

– Δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο

– Κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί

-Φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τι θα γίνει με τις κάρτες πληρωμών

Tέλος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, σχεδιάζεται να παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες.