Σενάρια δομικού ανασχηματισμού, αλλά και πρόωρων εκλογών, Ιούλιο ή Σεπτέμβριο, έχουν πυροδοτηθεί τις τελευταίες ώρες.

Κι αν για το στήσιμο καλπών είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει και κανείς και η κυβέρνηση το διαψεύδει σε όλους τους τόνους, στην περίπτωση του ανασχηματισμού η απόφαση έχει ληφθεί.

Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι προς τα τέλη Ιουνίου, κι αφού ολοκληρωθούν οι φάσεις της μετάβασης στη νέα κανονικότητα, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, είτε γιατί κρίθηκαν ανεπαρκείς είτε γιατί θα πρέπει να δοκιμαστούν κι άλλα πρόσωπα.

Δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να αναλάβουν διαφορετικό χαρτοφυλάκιο από αυτό που χειρίζονται σήμερα.

«Σφαγή» υφυπουργών αναμένεται στον επικείμενο ανασχηματισμό. Αναλόγως του πώς θα χαρακτηριστεί αυτή η αναδόμηση θα επιλεγούν και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Αν για παράδειγμα ο ανασχηματισμός είναι εκλογικός και το νέο σχήμα χαρακτηριστεί «Ταλιμπάν» που θα πρέπει να «τρέξει» μια προεκλογική περίοδο με σαφές πολιτικό περιεχόμενο και συγκρούσεις, τότε θα επιλεγούν πολιτικά πρόσωπα.

Μέλη δηλαδή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που θα μπορέσουν να υπηρετήσουν το σκληρό και σίγουρα πολωτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί, είτε οι εκλογές γίνουν μέσα στο καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο.

Αν ο πρωθυπουργός δεν στήσει κάλπες τότε το κυβερνητικό σχήμα θα έχει πιο οικουμενική διάσταση, θα αποτελείται και από αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες.

Είναι προφανές ότι ονόματα υπουργών ή υφυπουργών που θα φύγουν ή θα έρθουν δεν διαρρέονται από πουθενά. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι έχουν αξιολογηθεί όλοι, και πριν και μετά την πανδημία, με βάση τα περίφημα excel προόδου του κάθε υπουργείου που συγκέντρωνε ο Ακης Σκέρτσος κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί που την περίοδο της κρίσης του κοροναϊού ήταν επαρκέστατοι αξιολογούνται διαφορετικά, και το αντίθετο φυσικά.

Επίσης, οι φήμες που ακούγονται έχουν να κάνουν και με την αναβάθμιση προσώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και συνέβαλαν τα μέγιστα στην καλή εικόνα που εμφάνισε η χώρα.

Εκλογές

Τα σενάρια των εκλογών δίνουν και παίρνουν. Αλλοι μιλούν για προκήρυξη εκλογών ακόμη και πριν κλείσει χρόνος της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αλλοι κάνουν λόγο για εκλογές μέσα στον Ιούλιο αφού έτσι κι αλλιώς το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, χωρίς τουρίστες.

Κι άλλοι μιλούν για ημερομηνίες προς τα τέλη Αυγούστου.

Τα σενάρια φούντωσαν και από το προσκλητήριο Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ για προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Αυτά είπε ο Τσίπρας και τα επανέλαβε σήμερα στη Βουλή μιλώντας για προοδευτική κυβέρνηση.

Είπε συγκεκριμένα: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πανδημία είναι μια ευκαιρία να αλλάξουν στη χώρα αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές» και πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές θα επιχειρήσει τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνηση στη βάση μιας ευρείας δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης «που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς με τη πολιτικής σας έχετε εκ νέου οδηγήσει».

Θυμίζουμε ότι οι εκλογές όποτε κι αν γίνουν θα είναι με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με απλή αναλογική η οποία μπορεί να αποκλείει αυτοδύναμες κυβερνήσεις και να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών.

Αν όχι θα γίνουν δεύτερες εκλογές με το σύστημα που ψήφισε η ΝΔ.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα γίνουν εκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα τις κάνει αρχές Ιουλίου ή Σεπτέμβριο. Νομίζω ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο βολικός μήνας. Εκτιμώ ότι θα γίνουν εκλογές», είπε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στον «FOCUS FM 103.6».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε δε ότι «αν δεν κάνει πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός, σημαίνει, ότι θα αφεθεί να παρασυρθεί από τη δίνη των οικονομικών δυσχερειών, που θα είναι απότομες, που δεν θα μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός τους. Πιστεύω, ότι θα το προλάβει αυτό».

Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε στο MEGA και εμφανίστηκε κάθετος υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι δεν πρόκειται μόνο ή κυρίως για δηλώσεις τις αντιπολίτευσης, αναφορικά με την έγερση θέματος πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές.

Ζήτημα πρόωρων εκλογών άνοιξε πριν λίγα 24ωρα ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης ζητώντας επί της ουσίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει.

Συγκεκριμένα ο κ. Κυρανάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και ερωτηθείς αν βλέπει πρόωρες εκλογές τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πρόβλεψη δεν θέλω να κάνω. Καλά κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι επί ποδός» συμπληρώνοντας παράλληλα:

«Ξέρω όμως ότι δύσκολα πλέον η Ν.Δ. ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου. Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα νομίζω ότι θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή».

Και συμπλήρωσε: «Αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή. Ναι, φυσικά νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τις ζητήσει».