Αλλάζει εντελώς ο τρόπος λειτουργίας κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, στο πλαίσιο άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω κοροναϊού.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας τους αλλά και τον τρόπο προσέλευσης πελατών σε αυτά, που θα γίνεται πλέον μόνο κατόπιν ραντεβού και καταχώρησής τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Επιπλέον καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζομένους στα κέντρα αισθητικής.

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας

Σχετικά με το ωράριο σε κομμωτήρια και κουρεία, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Περιορισμοί ανάλογα τα τετραγωνικά

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα άτομα που μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, στα κομμωτήρια ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικά και έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα.

Επίσης ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου,

Σημειώνεται πως ισχύει και ο κανόνας επιπέδου στα μαγαζιά δηλάδή αν ένα κατάστημα έχει δύο επίπεδα, τότε δεν θα επιτρέπονται άνω των δύο ατόμων ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.

Παραδείγματα

Ο Νίκος Παπαθανάσης έδωσε αναλυτικές οδηγίες και για τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό.

Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20τμ επιτρέπεται παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού.

Για καταστήματα μεταξύ 20 και 100τμ επιτρέπονται 4 άτομα και 1 επιπλέον ανά 10τμ.

Τέλος για καταστήματα άνω των 100τμ επιτρέπονται συνολικά 12 άτομα και 1 επιπλέον ανά 15τμ πέραν των 100.

Για παράδειγμα: σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα και 2 για την επιφάνεια από 100 ως 130 τμ. Συνολικά δηλαδή 14 άτομα.

Ποια άλλα καταστήματα ανοίγουν

Εκτός από τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής που περιμέναμε,  την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικού εξοπλισμού, εταιρείας πώλησης φυτών, ενώ απελευθερώνεται και η μετακίνηση σε άλλους νομούς για τους παραγωγούς που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές αγορές.

Επίσης, την 4η Μαΐου στο πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων εκκινούν και πάλι τα καταστήματα μεταποίησης υποδημάτων, δηλαδή τα τσαγκαράδικα.

68.000 εργαζόμενοι γυρίζουν στις δουλειές τους

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, περισσότεροι από 68.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή επανέρχονται στην εργασία, δηλαδή 10% του συνόλου εκείνων που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό (26.167) και για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι με το πρώτο στάδιο της άρσης των μέτρων τη Δευτέρα.

Ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ

Η άρση των μέτρων στις 4 Μαΐου περιλαμβάνει και τα ΚΤΕΟ τα οποία θα λειτουργούν επίσης αποκλειστικά με ραντεβού. Και εδώ, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν κατάλογο ραντεβού σε περίπτωση ελέγχου τήρησης των μέτρων προστασίας.

Οι εργαζόμενοι και οι πελάτες θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα, γάντια και θα φέρουν αντισηπτικό.

Προληπτικά μέτρα σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές

Τα προληπτικά μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ παραμένουν, αναφορικά με την μέγιστη παρουσία πελατών στο κατάστημα, την τήρηση αποστάσεων στις ουρές κτλ.

Επιπλέον, οι λαϊκές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ποσοστό 50% σε εμπόρους και παραγωγούς, ενώ παραμένει η απαγόρευση πώλησης βιομηχανικών ειδών και η απόσταση των 5 μέτρων ανά πάγκο. Τέλος, παραμένει ο περιορισμός για την αγορά αντισηπτικών, που επιβάλει δύο τεμάχια συνολικά και 1 τεμάχιο ανά είδος.