Μπροστά σε ένα νέο τοπίο θα βρεθούν οι μαθητές που θα επιστρέψουν σταδιακά στις σχολικές μονάδες, πιθανότατα από τις 11  ή τις 18 Μαΐου, καθώς θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα προστασίας και οδηγίες για την σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Το σήμα για την επανέναρξη των σχολικών μονάδων έχει δοθεί εδώ και ημέρες και πλέον αυτό που αναμένεται είναι οι αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις ημερομηνίες επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να τηρούνται οι αποστάσεις σε όλους τους χώρους του σχολείου. Δηλαδή μέσα στις τάξεις αλλά και στα διαλείμματα.

Στα σχολεία θα υπάρχου οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικών, συχνό πλύσιμο των χεριών και γενικά αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο Θέμα Fm υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά» προσθέτοντας ότι «η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή».

Τι θα ισχύσει για αντισηπτικά και μάσκες

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση και της επιστροφής αλλά και στη μέριμνα της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών αλλά και την κάλυψη της ύλης θα χαρακτηρίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά και τις ειδικότερες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία».

Σύμφωνα με την ίδια «τα παιδιά θα γυρίσουν πίσω θα πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών» ενώ μετά από σχετική ερώτηση απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδηγία για μάσκες στα σχολεία».

Ερωτηθείσα για τυχόν απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση».

Ποιοι ακολουθούν

Μετά τους μαθητές της Γ΄ λυκείου οι οποίοι σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις πανελλαδικές έως τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και τελευταίοι αυτοί των δημοτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων στις 25 Μαϊου και αμέσως μετά, εάν όλα έχουν πάει καλά με την εξέλιξη της πανδημίας, να επιστρέψουν και οι μαθητές των δημοτικών.

Έλεγχοι

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρχουν και έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να παρακολουθείται ακόμη και μέσα στις σχολικές μονάδες εάν κάποιοι νοσούν.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν εμφανιστούν κρούσματα σε σχολεία μεταξύ μαθητών και καθηγητών, το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα κλείνουν για κάποιες μέρες.

Όλες οι λεπτομέρειες πάντως μένει να διευκρινιστούν τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, όσο και από την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία θα κληθεί να εξειδικεύσει τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Αγώνας δρόμου για τις πανελλαδικές

Βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ λυκείου στα θρανία και η προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές που ενδεχομένως αρχίσουν στα τέλη Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων για τα τμήματα των ΑΕΙ και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός δεν θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης θα υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός για τα εξεταστικά κέντρα των υποψηφίων καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν πολλές περισσότερες αίθουσες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών.