Έντονη ανησυχία στον ΕΟΔΥ και στους επιστήμονες η απρόσμενη εξέλιξη με την πανδημία του κοροναϊού, που χθες χτύπησε σε δυο κλινικές στο Περιστέρι και το Ελληνικό.

Στο πλαίσιο αυτό, δρώντας άμεσα και με γνώμονα την τήρηση της ασφάλειας των πολιτών η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Ευάγγελου Ιωαννίδη, ξεκίνησε την έρευνα για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας αναζητούνται οι υπεύθυνοι των δύο υγειονομικών δομών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε οργισμένος για την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων που είχε ως αποτέλεσμα δύο υγειονομικές δομές να εξελιχθούν σε εστίες διασποράς της πανδημίας.

«Ο κοροναϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες.. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος. Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους», υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας.

Για την κλινική στο Ελληνικό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανένα».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ένας τρόφιμος της κλινικής στο Ελληνικό κατέληξε έχοντας διαγνωσθεί με κοροναϊό, ενώ κατά τις τελευταίες πληροφορίες δύο ασθενείς από την κλινική του Περιστερίου κατέληξαν, έχοντας επίσης προσβληθεί από τον φονικό ιό.

Ο δεύτερος κατέληξε στις 7 το απόγευμα στο ΝΙΜΤΣ όπου είχε διακομισθεί. Πρόκειται για έναν 87χρονο με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Από την ίδια κλινική, στο ΝΙΜΤΣ έχει διακομισθεί και μία 90χρονη νεφροπαθής, αιμοκαθαρόμενη.

Όσον αφορά την κλινική  στο Περιστέρι εκεί έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 αφορούν ασθενείς και τα υπόλοιπα 11 εργαζόμενους.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού, θα διενεργηθεί η εισαγγελική έρευνα για την κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

-με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου

-με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.