Η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας βρήκε τον Δήμο Χαϊδαρίου εν μέσω μιας άλλης κρίσης. Λίγους μήνες πριν, ο Δήμος έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και η τιτάνια προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να νοικοκυρέψει τα οικονομικά κινδυνεύει τώρα να τιναχθεί στον αέρα λόγω κορονοϊού. «Μπήκαμε ξαφνικά, όπως όλη η χώρα, στη δίνη της πανδημίας και έπρεπε να οργανώσουμε άμεσα έναν σχεδιασμό που θα λάμβανε υπόψη και την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός.

Με πενιχρά οικονομικά μέσα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δίνοντας έμφαση σε πιθανές εστίες διάδοσης του ιού, τα συνεργεία προχώρησαν σε καθημερινές απολυμάνσεις σε υπαίθριους αλλά και δημόσιους χώρους, σε εντατικοποίηση συνολικά της καθαριότητας.

Την ίδια στιγμή,  με σύνθημα «Κανένας δεν είναι μόνος του στο Χαϊδάρι», ξεκίνησε μια πολυμέτωπη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας ειδικά στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε μια ειδική δομή υποστήριξης στην οποία ενσωματώθηκε το Γραφείο Δημότη και η Κοινωνική Υπηρεσία. Οι τηλεφωνικές γραμμές για υποβολή αιτημάτων υλικής συνδρομής, παράδοση τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον αλλά και ψυχολογική υποστήριξη λειτουργούν σε 12ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, όπως έγινε ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα.

Διανομπές τροφίμων

Από την λειτουργία Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου έγιναν οι διανομές κατ’ οίκον τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προγράμματος ΤΕΒΑ (περίπου 400 ωφελούμενοι), Κοινωνικού Παντοπωλείου (περίπου 250 ωφελούμενοι) ενώ κατ’ οίκον διανέμονται πια τα καθημερινά συσσίτια σε απόρους.

Το Χαϊδάρι έγινε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που καθιέρωσε την πρωτοβουλία «Ο Καλός Γείτονας», που αξιοποιώντας την  διάθεση των πολιτών για εθελοντική προσφορά δημιουργεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, σε αίθουσα του Δήμου Χαϊδαρίου φιλοξενήθηκε η υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου Αττικόν, ενώ υπάρχει και πρόνοια για το φαγητό και το νερό των αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο και εθελοντές φιλόζωους. Στον τομέα της παιδείας, πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως μαθήματα σε μαθητές της Γ Λυκείου μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου,  ξεκίνησε τη λειτουργία του blog που αφορά τα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, ενώ το Χαϊδάρι ζήτησε μαζί με άλλους οκτώ Δήμους την προμήθεια εξοπλισμού για μαθητές που δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και διαρκώς αυξανόμενες. Αγωνιζόμαστε να κρατηθεί ο Δήμος όρθιος με διπλό στόχο: ενίσχυση της υγειονομικής προστασίας με απολυμάνσεις και αναβάθμιση της καθαριότητας στην πόλη και συνεχή στήριξη σε όσους συμπολίτες μου έχουν ανάγκη», αναφέρει ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός.

Το Χαϊδάρι από το περασμένο φθινόπωρο αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, σε σημείο που η ΚΕΔΕ ζήτησε ομόφωνα έκτακτη οικονομική βοήθεια αποκλειστικά για τον Δήμο Χαϊδαρίου από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι πρόσθετες οικονομικές απώλειες του Δήμου λόγω των απαραίτητων απαλλαγών από τα δημοτικά τέλη για τις  πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και για τους  δημότες (τροφεία Παιδικών Σταθμών κ.ά.) δημιουργούν πλέον άμεσο κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας.

Επιστολή

«Έχουμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών από τις 19 Μαρτίου την ενίσχυση του Δήμου ώστε να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι κατανοεί ότι δεν βρισκόμαστε όλοι οι Δήμοι στην ίδια κατάσταση, εμείς στο Χαϊδάρι βρισκόμαστε πραγματικά στο όριο της αντοχής μας», μας είπε ο δήμαρχος της πόλης.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Χαϊδαρίου φαίνεται πως θα καταφέρει να σταθεί όρθιος:

«Η κρίση αυτή ανέδειξε μεταξύ άλλων την ανθεκτικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα θεσμών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι κάναμε εμείς; Ακολουθώντας κατά γράμμα τις εισηγήσεις και τις οδηγίες των ειδικών και των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, βγήκαμε από την πρώτη στιγμή μπροστά και βάλαμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Γνωρίζοντας τις οικονομικές μας δυνατότητες, έπρεπε να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε ευρώ θα πιάσει τόπο», αναφέρει ο κ. Ντηνιακός που δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους ανθρώπους του Δήμου Χαϊδαρίου. «Οι άνθρωποί μας, οι δημοτικοί υπάλληλοι της καθαριότητας, οι εργαζόμενοι πίσω από τα γκισέ, οι άνθρωποι στις κοινωνικές δομές, οι τεχνικοί, κάνουν καθημερινές υπερβάσεις επιτελώντας το καθήκον τους. Είναι όλοι αυτοί που δεν μένουν σπίτι για να μπορούμε όλοι οι υπόλοιποι να είμαστε μέσα στο σπίτι ασφαλείς και τους ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλης της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντηνιακός. «Πιστεύω ότι όλοι, πρώτιστα η κεντρική εξουσία που διαχειρίζεται με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία την απρόσμενη κρίση, δεν θα αφήσουν χωρίς στήριξη τόσο τους εργαζόμενους του Δήμου όσο και τους κατοίκους της πόλης μας»