Την έντονη ανησυχία της ότι μπορεί να εκτιναχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία μετά την απόφαση να ανοίξουν ξανά κάποια καταστήματα και να επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την απόφαση, το πρωί της Δευτέρας επιτρέπεται να ανοίξουν εκ νέου βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα μόδας, καταστήματα ποδηλάτων και αυτοκινήτων καθώς και άλλα, μικρότερα των 800 τ.μ.

Στο Βερολίνο, μερικά σχολεία επέτρεψαν στους τελειόφοιτους μαθητές να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση να φορούν μάσκα και να κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ , ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό ένα δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19, αν τα μέτρα περιορισμού εγκαταλειφθούν πολύ γρήγορα. Η καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν «αποφασισμένοι» κατά του ιού τονίζοντας ότι θα ήταν κρίμα εάν η Γεμρανία, η οποία έχει επαινεθεί για τον επιθετικό χειρισμό της κρίσης υποτροπιάσει.

Σε μια τηλεδιάσκεψη με στελέχη του κόμματός της η Μέρκελ είπε ακόμη ότι το όργιο συζητήσεων που γίνεται σε ορισμένα κρατίδια της χώρας περί χαλάρωσης των μέτρων δεν βοηθάει καθώς υπάρχει κίνδυνος ο κόσμος να χαλαρώσει την επιφυλακή του.